Foreslår «Texas»-domstol for mishandlere

Minst 10 000 menn mishandler hvert år sin samboer, kone eller kjæreste. Et fåtall kvinner anmelder volden. En brøkdel av mishandlerne blir straffet. Under krisesentrenes jubileumskonferanse i går kom det flere forslag til hvordan volden kan stanses. Men advokatene rynker på nesa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvert år oppsøker over 5000 mishandlede kvinner krisesentrene i Norge.

Mørketallet er minst like høyt, ifølge sentrene selv.

Rundt femti prosent av alle kvinner som blir drept i Norge tas av dage av kjærester eller ektemenn. Som regel kom forvarslene til disse drapene mange år i forveien, i form av slag eller spark.

I fjor ble bare 161 mishandlere anmeldt i Norge.

- Gatevolden er ingenting mot volden som finner sted i hjemmet. Det er den typen overgrep som øker mest, sier politimester Ingelin Killengren i Oslo. Hun mener det største problemet i mishandlingssaker er at kvinnene enten trekker anmeldelsen, eller mye vanligere: de anmelder aldri forholdet.

Egen domstol

- De aller fleste mishandlede kvinner vil ikke bli kvitt mannen sin. De vil sette en stopper for volden, sier dommer Bill White fra Texas i USA. De siste fire årene har han deltatt i et prosjekt med egne domstoler for overgrep i hjemmet. Voldsutøverne blir vanligvis dømt til å legge bort voldsatferden sin i en to års prøveperiode.

Begår de ny vold i denne perioden, bærer det rett i fengsel i ett år - uten ny rettssak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer