Foreslår videoavhør av voldtektsofre

Får støtte av offer.

VIDEOAVHØR: En rettsbetjent ved Borgarting Lagmannsrett foreslår videoavhør for å minske belastningen for voldtektsofre: Foto: Berit Roald / Scanpix
VIDEOAVHØR: En rettsbetjent ved Borgarting Lagmannsrett foreslår videoavhør for å minske belastningen for voldtektsofre: Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsbetjent André Kvalheim ved Borgarting lagmannsrett mener det bør innføres videoavhør av ofre i voldtektssaker. Han mener det vil minske belastningen for voldtektsofrene.

Det er i et debattinnlegg i Dagsavisen at Kvalheim tar til orde for en slik ordning, som er mye benyttet når det gjelder overgrep mot barn. Han mener videoavhør vil gjøre rettsprosessen enklere for mange voldtektsofre.

- Hvis det gjøres videoopptak av en detaljert vitneforklaring tidlig i etterforskningen, kan fornærmede forklare seg i detalj én gang, framfor å måtte vitne helt på nytt i hver rettsrunde. Rettssaken kan heller brukes til å gi en tilleggsforklaring. Det er i teorien mulig å gjøre det på denne måten i dag, men det skjer ikke i praksis, sier han til avisen.

Kvalheim får støtte av Tuva Strøm Johannessen, som selv ble voldtatt i 2006. Hun mener at en videoforklaring vil kunne gjøre det enklere for ofrene.

- Jeg slet veldig psykisk, og med videoavhør hadde nok påkjenningen vært mindre, sier hun.

Bistandsadvokat Hege Salomon, som har lang erfaring fra voldtektssaker, ser positivt på videoavhør, men mener at hovedregelen bør være at fornærmede gir sin forklaring i retten.

(NTB)