ALTERNATIVE LØSNINGER:  Nye veier ble foreslått internt i det britiske statsapparatet da det stormet rundt Irland og Hong Kong. 5,5 millioner innflyttere fra Hong Kong ble likevel til sist sett på som for drastisk. Foto: STEPHANIE PILICK/dpa
ALTERNATIVE LØSNINGER: Nye veier ble foreslått internt i det britiske statsapparatet da det stormet rundt Irland og Hong Kong. 5,5 millioner innflyttere fra Hong Kong ble likevel til sist sett på som for drastisk. Foto: STEPHANIE PILICK/dpaVis mer

Foreslo å flytte 5,5 millioner fra Hong Kong til Nord-Irland

Ironisk spøk eller ekstravagant forsøk på å døyve konflikten mellom katolikker og protestanter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag ble en rekke gamle dokumenter offentliggjort i Storbritannias nasjonale arkiver i London. Blant disse er det særlig et dokument som har vakt oppsikt i ettertid.

Dokumentet fra 1983 tok for seg muligheten for en ny bystat mellom Coleraine og Derry i Nord-Irland. Denne skulle fylles opp med ikke mindre enn 5,5 millionere kinesere fra Hong Kong, skriver the Guardian.

Ønsket stabilitet Den ekstravagante planen, en plan som senere har blitt omtalt som en spøk av opphavsmannen, ble først lagt fram av den britiske akademikeren Christie Davies.

Forslaget kom på et tidspunkt der den politiske fremtiden til både Hong Kong og Nord-Irland, der sterke krefter kjempet mot det britiske veldet, ble regnet som høyst usikker blant unionens politikere.

Derfor ble Davies argumentasjon om at Hong Kong-folket kunne sikre en positiv innstilling til britiske myndigheter sett på med interesse av enkelte nord-irske statsansatte.

- En slik bystat vil være fordelaktig for å sikre en positiv opinion til Storbritannia i Nord-Irland, skrev George Fergusson i et brev til utenriksdepartementet.

- Klimaet intet problem Videre skrev den pro-engelske tjenestemannen positivt om den effekten en tredje befolkningsgruppe, ved siden av irer og engelskmenn, kunne ha på konflikten mellom protestanter og katolikker som pågikk i landet.

Om kinesernes eget syn på en eventuell flytting rundt 10000 kilometer nord-vest, skrev Fergusson følgende:

- Det er etablert at de ikke finner klimaet ubehagelig, og at det er liten grunn til å tro at de ikke vil gå overens med de nåværende innbyggerne, skrev Fergusson.

Fikk ironisk svar På tross av en hemmelighetsstempling er det lite som tyder på at forslaget nådde til topps i Storbritannias politiske system.

Fergusson fikk et svar av ekte britisk tørrhumoristisk merke fra Irlands samvelde og utenriksdepartement.

- Min øyeblikkelige reaksjon er at de 5,5 millionene kan sørge for at nord-irene vil forlate deres hjemland for å søke lykken andre steder, lød svaret fra DR Snoxell fra departementet.

Snoxell har, i likhet med sosiologen Davies, i etterkant sagt at det ikke fantes noen realisme i tankedrodlingen.

Ifølge Snoxell var det hele en spøkefull samtale mellom to kolleger med sans for humor.

- Dette var ikke ment seriøst. Dessverre er det umulig å gjøre ting som dette mer, utenrikstjenesten har mistet sansen for humor, sier den nå pensjonerte DR Snoxell ifølge BBC.