Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreslo Aaser som styreleder. Denne gangen forhaster de seg ikke.

Halve komiteen som leter etter Telenors nye styreleder var med og foreslå den nå avsatte Svein Aaser.

MEKTIG: Mette I. Wikborg  leder av eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet og regnes som en av Norges mektigste kvinner. Hun er en av to medlemmer av nominasjonskomiteen som i 2012 var med og foreslo den nå avsatte Svein Aaser som ny styreleder i Telenor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MEKTIG: Mette I. Wikborg leder av eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet og regnes som en av Norges mektigste kvinner. Hun er en av to medlemmer av nominasjonskomiteen som i 2012 var med og foreslo den nå avsatte Svein Aaser som ny styreleder i Telenor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både lederen for Telenors nominasjonskomité, Anders Skjævestad, og Næringsdepartementets representant ekspedisjonssjef Mette Wikborg var med da komiteen for tre år siden foreslo Svein Aaser som ny styreformann i Telenor.

Etter at næringsminister Monica Mæland for en drøy måned siden avsatte Aaser, jobber Skjævestad, Wikborg og resten av komiteen nå på spreng med å finne en ny styreleder.

- Her må det jobbes så raskt som overhode mulig, men prosessen må være god. Vi kan ikke kutte svinger, sier Skjævestad til Dagbladet. Han sier likevel at komiteen håper det er snakk om «uker, og ikke flere måneder».

- En god jobb Aaser fikk sparken som styreleder fordi næringsminister Monica Mæland mente han hadde tilbakeholdt informasjon om korrrupssjonssaken i Telenor-deleide Vimpelcom.

Denne uka har Aaser fått mer kritikk, etter at VG skrev at kvinner ikke var med i sluttrunden da konsernsjefstillingen tidligere i år ble besatt av Sigve Brekke.

- Det var også min oppfatning at Svein Aaser var den best kvalifiserte, og jeg kan ikke uttale meg om hans rolle i de siste sakene, men på generelt grunnlag, om driften i Telenor, oppfatter jeg at han har gjort en god jobb som styreleder, sier Skjævestad.

Han gir ikke uttrykk for at han angrer på valget av Aaser som styreleder.

«Som vanlig, når det gjelder valgkomiteer eller nominasjonskomiteer, kommenterer jeg som medlem ikke arbeidet der eller innstillinger derfra, men henviser til komiteens leder», skriver Mette Wikborg i en kommentar på tekstmelding til Dagbladet.

Trekker ut Det er tydelig at Skjævestad og Nominasjonskomiteen ikke har tenkt å forhaste seg med den nye styreleder-ansettelsen.
 
Allerede for to uker siden kritiserte lederen for Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), at det da hadde blitt brukt fire uker på en resultatløs styrelederjakt.

Pollestad gjentar nå kritikken, og lanserer denne forklaringen på hvorfor det tar så lang tid å få ansatt en ny konsernsjef:
- Jeg tror nok at det her jobbes med å bytte ut hele styret, sier han til Dagbladet.

Dette kommenterer ikke Skjævestad, på et skriftlig spørsmål Dagbladet sendte ham etter å ha intervjuet ham tidligere på dagen.

- Den beste Anders Skjævestad forteller at han følger nøye med på medienes dekning av uroen.

- Det får ingen direkte innflytelse, men det er klart at det gjør at vi får en ekstra påminnelse på hvor viktig det er å jobbe raskt, sier han.

Skjævestad sier dette om betydningen av kandidatenes kjønn, når en ny styreformann nå skal pekes ut:
- Vi skal finne den beste styrelederen, og det er utgangspunktet, og så følger vi med på alle diskusjoner om dette i Norge.

- Hvis dere til slutt står igjen med en mann og en kvinne som er like godt kvalifisert, hvem får da jobben?

- Det vil jeg ikke svare på. Vi skal finne den beste kandidaten, sier Anders Skjævestad.

LEDER LETINGEN: Anders Skjævestad (stående til høyre på dette bildet fra 2009) leder nominasjonskomiteen som nå leter på spreng etter en ny styreleder i Telenor. Da Svein Aaser ble utpekt for tre år siden var han menig medlem i komiteen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
LEDER LETINGEN: Anders Skjævestad (stående til høyre på dette bildet fra 2009) leder nominasjonskomiteen som nå leter på spreng etter en ny styreleder i Telenor. Da Svein Aaser ble utpekt for tre år siden var han menig medlem i komiteen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media