PAVEKONDOMER? Britisk UD beklager «latterlig» dokument etter at en intern liste over hvordan pave Benedict XVIs London-besøk burde vært kom på avveie. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/Scanpix
PAVEKONDOMER? Britisk UD beklager «latterlig» dokument etter at en intern liste over hvordan pave Benedict XVIs London-besøk burde vært kom på avveie. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/ScanpixVis mer

Foreslo lansering av pave-kondomer og velsignelse av homofile

Britisk UD beklager «latterlig» dokument etter at en intern liste over hvordan pave Benedict XVIs London-besøk burde vært kom på avveie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I et notat The Sunday Telegraph har fått tilgang til lister det britiske utenriksdepartmentet opp en rekke ikke-katolske gjøremål under pave Benedict XVIs besøk i Storbritannia i september under tittelen «Det idelle besøket» (se faktaboks).

Flere av dem virker til å være innlysende provokasjoner framfor seriøse forsøk på å planlegge pavens besøk, skriver avisa.

Abort
Blant forslagene er åpning av abortklinikk og duett med dronningen, ifølge avisa. Forslagene har sirkulert blant eliten i Downing Street og Whitehall, og enkelte skal ha reagert kraftig på innholdet.

I forbindelse med overgrepssakene mot barn i den katolske kirken den siste tiden, forslår britiske myndigheter at paven bør ta hardere grep om barnemishandling og annonsere å gi ustabile biskoper sparken, i tillegg til å opprette en nødtelefon for misbrukte barn.

UD beklagerIfølge The Sunday Telegraph ble det interne dokumentet sendt ut av en ansatt ved utenriksdepartementet i Storbritannia med et notat som innrømmet at noen av planene var usannsynlige.

I etterkant har britisk UD utsendt en offentlig unnskyldning, og britenes ambassadør til Vatikanet, Francis Campbell, har møtt toppfolk i Vatikanet for å beklage hendelsen.

En høytstående tjenestemann har blitt overført til andre arbeidsoppgaver etter at han ble funnet ansvarlig for handlingen, ifølge BBC.

- Spøken gikk for langtEn kilde forteller til BBC at personen hadde kalt sammen en gruppe for å skissere opp noen kreative ideer om hvordan besøket skulle bli vellykket. «Men diskusjonene ble en spøk som gikk for langt,» sier kilden.

- Dette er åpenbart et latterlig dokument som ikke på noen måte reflekterer myndighetene eller utenriksdepartementets syn. Mange av ideene i dokumentet er åpenbart naive og respektløse, sier en talsperson ved utenriksdepartementet til The Sunday Telegraph.

- Dokumentet ble ikke klarert eller vist fram til høytstående personer i departementet eller statsråden. Den ansvarlige har fått nye arbeidsoppgaver.

Utenriksminister David Miliband ble sjokkert da han fikk høre forslagene, og mener det er resultatet av personer med dårlig dømmekraft, ifølge en kilde nær ham.

- FordommerNottingham-biskop Malcolm McMahon sier han ble provosert og sjokkert over forslagene.

- Man inviterer ikke noen til landet for så å gjøre narr av dem på denne måten. Det er skandaløst å tro at noen av ideene på noen måte er passende for paven, sier han.

Han er bekymret for at dokumentet viser fordommene britiske myndigheter har mot katolikker.

I tillegg til listen over gjøremål under «det ideelle besøket», rangeres personer eller grupperinger som kan være positive eller negative under besøket. Homo- og abortforkjempere er alle stemplet som negative, mens dronningen og Tony Blair er sett på som svært positive.