- Foretrekker Hitler!

Libyere i Norge mener at 42 år med Kadhafi-regimet får være nok.

HÅPER SNARLIG SLUTT PÅ KADHAFI: Ahmed og Abdul vil ikke vise ansiktene, da de er redde for represalier i hjemlandet. I stedet holder de opp det gamle libyske flagget Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HÅPER SNARLIG SLUTT PÅ KADHAFI: Ahmed og Abdul vil ikke vise ansiktene, da de er redde for represalier i hjemlandet. I stedet holder de opp det gamle libyske flagget Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det libyske miljøet er ikke stort i Norge. Etter det Dagbladet erfarer, oppholder det seg under 60 libyere i Oslo. Men de Dagbladet har møtt er klare i sin tale: - Kadhafi må vekk.

- Ingen tro på våpenhvile På en kafé i Trondheimsveien sitter Ahmed, Abdul og Mohammed og følger spent med på Al-Jazeera. Utenriksministeren Musa Kusas forsikringer om at Libya legger ned våpnene har de ingen tro på.

- Det er jo bare å se på nyhetene. Kadhafi er igjen i gang med å drepe folk, sier Ahmed.

Ahmed legger ikke noe skjul på hva han synes om Muammar Kadhafi.

- Dere vet hvem Hitler var, ikke sant? Hitler var i hvert fall en soldat. Kadhafi er en morder. Han har drept folk i 42 år. Jeg foretrekker Hitler når som helst, sier han.

Frykter Khadafi Som resten av gruppen, har Ahmed fortsatt familie i Libya. Han er frykter for å bli gjenkjent, for at familien hans i Libya får svi.

Abdul frykter også for familien. I motsetning til Ahmed har han ikke norsk statsborgerskap, og er ganske sikker på hva som vil skje hvis han blir oppdaget på et Dagbladet-bilde av noen i Kadhafi-regimet.

- Jeg kommer til å forsvinne, sier han, mens han snitter seg over strupen med fingeren.

Oppdaget ytringsfrihet Etter en beretning om hvordan libyske politistyrker slo ham med batong i ansiktet under en fredelig demonstrasjon, gir Abdul gir en enkel oppsummering på hvordan livet i Libya var under Kadhafi.

- Analfabetisme, arbeidsløshet, ingen ytringsfrihet, sier han, og legger til:

- Hva ytringsfrihet betyr, oppdaget jeg først etter at jeg kom til Norge.

- Bør ikke akseptere fredsforslag Abdul påpeker at Kadhafi bare tjener seg selv og at han aldri gjort noe bra for Libya. Han mener at verdenssamfunnet burde ha gjort noe med «galningen» for lenge siden.

- Verdenssamfunnet kan ikke akseptere et fredsforslag fra Kadhafi. Han har drept folk i årtier. Det er for sent for å be om en fredsavtale nå. Nå må vi holde på trykket, sier Abdul.

Han frykter at Kadhafi vil bruke en tilsynelatende våpenhvile til å sørge for å bestikke et tilstrekkelig antall tjenestemenn til å klamre seg til makten.

Spår et nytt Irak Likevel, selv om Abdul støtter en militær intervensjon, vil han ikke at vestlige land går til angrep på bakken, verken via soldater eller fra luften. Han frykter for hva som vil skje etter at Kadhafi er avsatt.

- Vi vil ikke ha en ny okkupasjon hvor vestlige land utnytter landet. Vi vil ikke ha et nytt Irak, sier han.

Ahmed er av en annen oppfatning og fortsetter sin tirade mot obersten.

- Det eneste som er galt med Libya er Kadhafi. Det eneste som skal til for at alt blir bedre, er at Khadafi forsvinner, sier Ahmed.

Libyere lider Ahmed beskriver situasjonen for familien sin i Libya som kritisk. På grunn av at mobilforbindelsene og internettforbindelsene er kuttet har han ikke snakket med familien på en uke. Men etter det han har fått vite mangler libyere alt, både strøm, vann og mat.

Alle libyere Dagbladet har snakket med frykter for familiene sine og for sine landsmenn. Ahmed mener at Norge burde gjøre mer enn å prate.

- Det er fint at norske politikere gir oss støtte i mediene, bort sett fra det, gjør de ingenting. Norge, som NATO-medlem burde gå hånd i hånd med Frankrike og Storbritannia og hjelpe oss med å fjerne ham, sier Ahmed.

- Vi trenger bare litt hjelp Mohammed (40) har vært i Norge i ti år, men også han er redd for å bli avbildet i Dagbladet. Han støtter en militær aksjon i Libya, men kun en begrenset en. Han frykter at dersom vesten begynner  å bombe mål på bakken, vil man få samme resultat som i Irak og Pakistan.

- Flyene bommer gjerne på målet, og sivile tap blir bare dekket over med en mengde unnskyldninger. Jeg vil ikke at sivile skal lide. Skal man gjøre noem er enn en flyforbudssone burde man gå rett i strupen på Kadhafi og ta ham ut, sier Mohammed.

Men alle tre er enige i at det er libyernes ansvar å ta ut Kadhafi.

- Vi trenger bare litt hjelp, ikke mye. Libyere klarer resten selv, sier de, og inviterer Dagbladets journalister på en feiring i Libya når Kadhafi-epoken er over.