PARTYFERIE: Flere vil at ungdom debuterer tidlig enn at de reiser på ferie alene. Foto: Nina Hansen
PARTYFERIE: Flere vil at ungdom debuterer tidlig enn at de reiser på ferie alene. Foto: Nina HansenVis mer

Foretrekker tidlig sex framfor ferie alene

Flere synes det er bedre at barna har sex i ung alder enn at de drar på ferie alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens 55 prosent synes det er greit at barna har sex når de er 16-17 år, mener bare 29 prosent at det er greit at barna i samme aldersgruppe drar på ferie uten voksne.

Det kommer fram i en undersøkelse Synovate har gjort for Dagbladet.

— Sex er greit — Jeg tror nok de fleste foreldre som synes at sex er greit, forutsetter at det foregår med en kjæreste. Og at det da ikke er så farlig. Å dra på ferie alene i denne alderen, derimot, føles nok mye verre. Da har foreldrene veldig liten kontroll, og mye kan skje med de unge, sier psykolog og professor Frode Thuen.

Han synes foreldrene gjør klokt i å være litt restriktive med å sende de håpefulle alene på ferie.

Noe overraskende er det de unge som er mest forsiktige, ifølge spørreundersøkelsen.

I aldersgruppen 18-24 år oppgir 74 prosent at barna bør være over 18 år før de dra på ferie uten voksne. Bare 23 prosent i denne aldersgruppen synes 16—17 åringer er gamle nok til å feriere alene.

Unge er liberale Besteforeldregenerasjonen, de over 60, har mest tro på at ungdommene klarer seg alene på tur. 40 prosent av dem svarer at 16—17 åringer er gamle nok.

Når det gjelder sex, er situasjonen snudd på hodet. Her er det de unge som er mest liberale, mens besteforeldregenerasjonen mener de unge bør vente.

67 prosent av respondentene i den yngste aldersgruppen synes 16—17 åringer er gamle nok til sex. Det er bare 34 prosent av de over 60 enige i.