Forfallet fortsetter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En svært frustrert Sverre Myrli forsøkte, helt forgjeves, å mane flertallet blant delegatene på Arbeiderpartiets landsmøte til besinnelse før møtet krasjet under vekten av mer personstrid og posisjonering fredag kveld. Myrli advarte delegatene med at det var striden om nestledervervet som kom til å dominere avisene, ikke det politiske innholdet i landsmøtets taler. I går var det ikke bare avisene, men i høyeste grad delegatenes hoder som var fylt opp av avstemningen som ydmyket LO-leder Gerd-Liv Valla ved å avvise hennes arbeid i valgkomiteen. Taperne var sinte og bitre, og vinnerne har skaffet seg en pyrrhosseier. Når du satser på å vinne slike slag, bryr du deg ikke om å vinne krigen.
  • Forfallet fortsetter altså i Arbeiderpartiet, og det framstår som et dårlig varsel for partiet at påtroppende leder Jens Stoltenberg verken på forhånd, under eller etter denne fraksjonskampen har utvist noe synlig og sterkt lederskap. I fraværet av effektivt lederskap gikk det som Myrli fryktet. Partiets politiske analyse, budskap og vurderinger druknet i en personstrid som bare kan få partiets tapte velgere til å bli der de nå har søkt tilflukt. Carl I. Hagen gjorde seg jo ferdig med sine utrenskninger før valget i fjor.
  • For så lenge siden at det nå bare er Kjell Opseth-generasjonen i partiet som opplevde det, var Arbeiderpartiets landsmøter et politisk verksted der politikken som ville bli ført i landet, ble meislet ut. I dag er landsmøtene et utstillingsvindu og en mulighet for et mellomstort parti til å presentere og formidle politikk. Den muligheten ble forskuslet i Folkets Hus denne helga. Stoltenberg skulle for lenge siden ha stelt seg slik at det ikke kunne bli Valla og Huitfeldt som fikk all oppmerksomheten, men for eksempel forslaget om å bruke oljefondet til å garantere for nåværende og framtidige pensjonsutbetalinger. Og det er bare en av alle de sakene som er av vesentlig større betydning enn den stolleken om posisjoner som har senket Arbeiderpartiet til et historisk lavmål i meningsmålingene.