Forfallet

Når politikere bevisst velger bort vedlikehold, blir samfunnet stadig mer sårbart, skriver Arne Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Domkirken i Oslo er innpakket i plast akkurat nå. Kanskje bør den stå sånn, som en påminnelse om at vårt demokrati har sine svake sider.

Folk i dette landet har verdensrekord i å ta vare på sine hjem. Vi snekrer, maler og kjøper møbler som ingen andre. Vi forstår verdien av å vedlikeholde. Det gjør ikke våre politikere. De forstår i stedet verdien av å la offentlige eiendommer forfalle. Det er politisk kynisme satt i system.

Det er regnet ut at det vil koste 8, 4 milliarder kroner å sette våre 1600 kirker i den stand de burde være. Det er regnet ut at det vil koste 7, 4 milliarder kroner å pusse opp universitetene. Det er regnet ut at det vil koste om lag 165 milliarder kroner å oppgradere alle kommunale og statlige bygg som trenger det.

For bare noen dager siden ble det avslørt at parasitter og bakterier ikke renses vekk i hovedstadens drikkevann. Alle som bor i Oslo får vann fra en eneste kilde. Vi risikerer å være uten drikkevann i minst et år hvis Maridalsvannet forurenses. Det er sårbarhet satt i system. Og under jorda forsvinner vannet ut av sprukne vannrør som er gamle og fulle av rust.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer