Forfalskede Ibsen- og Hamsunpapirer opp i retten

Tiltalt for grovt bedrageri.

TILTALT: Geir Ove Kvalheim (41) hevder han er uskyldig, og at han selv tok initiativ til å få undersøkt de falske Hamsun- og Ibsendokumentene. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TILTALT: Geir Ove Kvalheim (41) hevder han er uskyldig, og at han selv tok initiativ til å få undersøkt de falske Hamsun- og Ibsendokumentene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møter Geir Ove Kvalheim (41) fra Nøtterøy i Oslo tingrett tiltalt for å ha omsatt uekte manuskripter, brev og dokumenter fra Henrik Ibsen og Knut Hamsun.

Økokrim tok ut tiltalen mot Kvalheim for flere tilfeller av grovt bedrageri i november i fjor, etter å ha etterforsket saken i flere år.

Saken ble i 2008 anmeldt av Nasjonalbiblioteket, som ifølge tiltalen skal ha blitt lurt til å kjøpe falske objekter fra Kvalheim via Norlis antikvariat i Oslo.

- Vi har aldri hatt en tilsvarende sak i Norge, sier politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til NTB.

Slettemoen er aktor i den omfattende straffesaken. Oslo tingrett har satt av hele sju uker til rettssaken der det skal føres rundt 75 vitner.

Taus Kvalheims forsvarer Thomas Berge vil ikke si noe om hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

- Vi er blitt enige om at det skal han først si noe om i retten. Men det jeg kan si, er at saken er interessant fordi det er uklart også blant ekspertene hva som faktisk er ekte eller uekte dokumenter, sier Berge.

I et intervju med Dagbladet i desember i fjor, sa Kvalheim at han har ren samvittighet og at han ikke frykter utfallet av saken.

Han sier at det var han som i sin tid tok initiativ til å få koblet inn en håndskriftsekspert for å få objektene undersøkt, og at det var han som forlangte at materialet skulle oversendes politiet da det viste seg at noe av det var ukurant.

Kjøpt inn Økokrim bygger sin tiltale på at Kvalheim i tillegg til å unnlate å opplyse kjøperne om at dokumentene ikke var ekte, også ga uriktig informasjon om hvem som hadde eid dokumentene.

Tiltalen omfatter 13 dokumenter, blant dem manuskriptfragmenter til «På gjengrodde stier» av Knut Hamsun, manuskriptfragmenter til «John Gabriel Borkman» av Henrik Ibsen, et innmeldingsskjema i NS-hjelpeorganisasjon signert Knut Hamsun og håndskrevne minneord av Knut Hamsun ved Vidkun Quislings død.

Flere av dokumentene havnet i Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling. I 2005-2006 kjøpte Nasjonalbiblioteket åtte av Hamsun-dokumentene for til sammen 695.000 kroner.

- Kulturhistorisk viktig Tiltalen omfatter også et forsøk fra 2006 på å selge fragmenter av manuskripter til et angivelig nytt og ukjent skuespill av Henrik Ibsen kalt «Solguden».

- Det har betydning for norsk kulturhistorie om disse er ekte eller falske, og er de falske vil de gi et uriktig bilde av ting som er av stor nasjonal betydning. Så dette er kulturhistorisk viktige ting, sier politiadvokat Aud Slettemoen.

Kvalheim er tiltalt etter flere paragrafer i straffeloven. Det mest alvorlige tiltalepunktet for grovt bedrageri kan gi opptil seks års fengsel.

Nasjonalbiblioteket vil ikke uttale seg om saken så lenge den er til behandling i rettssystemet.

(NTB)