Forfalsker taxi-lappen

Tar du taxi i Oslo skal du ikke være for sikker på at sjåføren din har lappen. 15 taxi-sjåfører er anmeldt for forfalskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å kjøre taxi må du ha kursbevis fra Norges Taxiskole. Uten dette får du ikke drosjelappen.

Men flere Oslo-sjåfører har åpenbart ikke klart taxi-skolen, eller ikke giddet å prøve. 15 sjåfører som har kjørt deg og meg rundt i byen er nå anmeldt for å ha forfalsket kursbeviset fra skolen. Mye tyder på at det finnes langt flere juksemakere som ennå ikke er avslørt.

Norges Taxiskole har nå slått alarm. Skolen har begynt å kontrollere sine lister over elever med kursbevis mot politiets lister over folk som hadde fått drosjelappen siden januar 2000, skriver Aftenposten.

Det ga resultater. Det viste seg nemlig seg at flere som har fått politi-tillatelse til å kjøre taxi mangler taxi-prøven.

- Disse er tilbakekalt med øyeblikkelig virkning. De som er anmeldt for forfalskning er bortvist fra oss for evig tid sier Eva Ragna Haarberg, kursleder ved Norges Taxiskole, til Aftenposten.

Det betyr at de som har jukset aldri kan kjøre taxi igjen. I hvert fall ikke lovlig. For å komme jukset i forkjøpet har taxiskolen nå sluttet å levere kursbevisene til kandidatene, og sender dem heller direkte til politiet.

Låner venners legitimasjon

Men taxisjåførene driver ikke bare med forfalskning av det nødvendige beviset for fullført taxi-skole.

Flere har også møtt opp med forfalsket legitimasjon. Som regel får kandidatene låne id-beviset av venner, skifter ut bildet med sitt eget og beholder det opprinnelige navnet. Taxiskolen tar en del slike forfalskninger, men tror ikke de oppdager alle.

- Det er fullt mulig at folk som har fått drosjelappen på denne måten kjører drosje i dag, forteller Haarberg.

Nå må kandidatene vise flere godkjente legitimasjonskort før de får avlegge prøven. Men en annen metode, som har blitt avdekket, er at man sender en som ligner på en selv for å ta prøven.

- Vi har et ferskt eksempel på dette: En med somalisk bakgrunn skulle avlegge prøve for en landsmann, men ble oppdaget, sier Haarberg.

Et av tiltakene taxiskolen nå vurderer for å stoppe jukset, er å ta fingeravtrykk av samtlige kandidater.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX