Forfalskerfamilien som hatet kunsten

Familien Greenhalgh fra England svindlet kunstelskere i nesten 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:no): Dette er den utrolige historien om Shaun Greenhalgh (47), moren Olive (83) og faren (84) som lurte en hel kunstverden i nesten to tiår.

Hvorfor? De kunne rett og slett ikke fordra kunsten og ville bevise at de kunne kopiere alle historiens verk, melder den britiske TV-stasjonen BBC.

Ved å kopiere skulpturer og bilder fra forskjellige tider av kunsthistorien, solgte de disse som ekte til villedete kjøpere.

- Shaun Greenhalgh følte han var en bedre artist enn det han noengang kunne bli anerkjent som. Han utviklet derfor et generelt hat mot kunstmarkedet og egentlig hele kunstetablissementet, sier politibetjent Vernon Rapley ved kunstavdelingen ved London-politiet til BBC.

Bestefar på auksjon

Selve mesterverket familien klarte å gjennomføre var mot bystyret i Bolton. De solgte dem en skulptur av «Prinsessen av Amarna», en falsk egyptisk statue fra oldtiden til den nette sum av 400.000 pund.

Det finnes virkelige versjoner av skulpturen, men sønnen Shaun lagde en versjon basert på en original kopi fra en katalog fra 1892 med detaljer av et salg av denne skulpturen i England.

George hevdet at hans bestefar, altså Shauns oldefar, var tilstede ved salget i 1892 og kjøpte en av skulpturene. Han fortalte videre at kunstverket hadde vært i familien gjennom generasjoner og støttet det hele opp med falske brev og god research.

DØMT: Shaun (47), Olive (83) og George (84) Greenhalgh ble i dag dømt for kunstsvindel i Bolton. De opererte nesten i 20 år før de ble tatt. FOTO: SCANPIX
DØMT: Shaun (47), Olive (83) og George (84) Greenhalgh ble i dag dømt for kunstsvindel i Bolton. De opererte nesten i 20 år før de ble tatt. FOTO: SCANPIX Vis mer

Fant prinsesser i klesskapet

Dette skjedde i 2003, men det skulle ikke ta lang tid før politiet luktet svindleriene. Da de med samme familiehistorie prøvde seg mot det Britiske museet, men denne gangen hadde de ikke gjort hjemmeleksa si godt nok.

Kunsteksperter avdekket svakheter ved historiene deres og kontaktet politiet.

Da lovens lange arm begynte å rote i sakene hjemme hos familien fant de blant annet to andre falske prinsesser av Amarna i klesskapet.

De fant også verktøy og råmateriale til uttalige andre falske kunstverk. Politiet fant i løpet av etterforskningen at slik hadde familien holdt på i minst 17 år.

Faren avventer dom

Og motivasjonen var hatet, ikke pengene.

- De levde et fattig og enkelt liv, men de hadde minst 500.000 pund på sparekontoen, sier Rapley.

Forfalskerfamilien som hatet kunsten

Nå er Shaun dømt til fire å i fengsel, mens hans 83 år gamle mor har fått 12 måneders utsettelsesdom. Faren George venter ennå på sin skjebne.

Og Shaun som på desperat vis ønsket historisk anerkjennelse for sine verk, blir nok heller mer kjent for sine forfalskninger og skruppelløse historiefortellinger.

- Det finnes langt bedre artister i verden enn Shaun Greenhalgh og langt bedre forfalskere, men jeg har aldri sett noen som kan håndtere så mange kunstdisipliner, sier Rapley i  London-politiet.

DØMT: Olive (83) og ektemannen George (84) Greenhalgh på vei fra retten i Bolton, England i dag.
FALSK: Egyptiske Prinsessen av Amarna i falsk utgave. Artisten bak: Shaun Greenhalgh.
FØR DOMMEN: Shaun (47) og faren George Greenhalgh ankommer retten i Bolton i dag. Shaun fikk fire år, mens George sin skjebne lar seg avvente.