Sherri Papini:

Forfalsket egen kidnapping - nå er dommen klar

Tobarnsmora ble «bortført» og «mishandlet» i 2016. Mandag kveld norsk tid fikk hun dommen.

DØMT BEDRAGER: Sherri Papini lurte alle ved å hevde at hun hadde blitt bortført. Nå må hun i fengsel. Foto: Help Find Sherri Papini
DØMT BEDRAGER: Sherri Papini lurte alle ved å hevde at hun hadde blitt bortført. Nå må hun i fengsel. Foto: Help Find Sherri Papini Vis mer
Publisert

Tobarnsmora Sherri Papini forsvant sporløst i november 2016 under en joggetur nær hjemmet i Shasta County i California.

Tre uker seinere dukket hun opp i levende live langs en motorvei - over 22 mil hjemmefra.

Papini, da 34 år, hevdet hun ble bortført og tatt til fange av to latinamerikanske kvinner i en mørk SUV. De skal ha kidnappet småbarnsmora, lenket henne fast i et skap og dekket kroppen hennes med brennmerker.

Saken fikk en stor mediedekning verden over og preget hele nasjonen.

- Ansiktet hennes var gult av gamle blåmerker. Neseryggen var ødelagt og hennes avmagrede kropp var dekket av flerfargede blåmerker, røde utslett og brennmerker. Hennes lange, lyse hår var borte, sa ektemannen Keith Papini om kona til CNN i 2017.

Så viste det seg at alt bare var oppspinn.

Må i fengsel

Mandag kveld norsk tid ble den nå 39 år gamle tobarnsmora dømt til 18 måneders fengsel, etterfulgt av tre års prøveløslatelse. Det opplyser statsadvokaten i en pressemelding.

- Ikke bare løy Papini til politiet, venner og egen familie. Hun kom også med falske uttalelser til California Victim Compersation Board og Sosial Security Administration, slik at hun mottok fordeler som følge av hennes påståtte «posttraumatiske stresslidelse», heter det i uttalelsen.

DOMFELT: Sherri Papini utenfor tinghuset mandag 19. september, etter å nettopp ha fått dommen. Hun må sone i et føderalt fengsel. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli
DOMFELT: Sherri Papini utenfor tinghuset mandag 19. september, etter å nettopp ha fått dommen. Hun må sone i et føderalt fengsel. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli Vis mer

I tillegg til fengselsdommen ble Papini dømt til å betale over 309 902 amerikanske dollar, tilsvarende 3 168 019 kroner med dagens kurs, til instansene hun har lurt og mottatt penger fra.

Nektet å avsløre løgnen

I 2020 ble Papini presentert bevismateriale som tilsa at hun ikke hadde blitt bortført slik hun selv hevdet. FBI hadde samlet gjenstander fra ekskjærestens garasje som samsvarte med Papinis DNA.

Selv om hun ble tatt på fersken, valgte tobarnsmora å tviholde på den årelange løgnen. De falske uttalelsene om hennes påståtte kidnappere fortsatte.

Sannheten var at Papini hadde tilbrakt tre uker hos ekskjæresten. Overfor ham hevdet tobarnsmora at hun rømte fra en voldelig ektemann.

SAVNET: Sherri Papinis «forsvinning» preget en hel nasjon. Foto: Andrew Seng/The Sacramento Bee
SAVNET: Sherri Papinis «forsvinning» preget en hel nasjon. Foto: Andrew Seng/The Sacramento Bee Vis mer

2. mars 2022 ble 39-åringen arrestert av FBI og tiltalt for å ha forfalsket sin egen bortføring i 2016.

- Jeg skammer meg dypt over min egen oppførsel og er lei meg for smerten jeg har påført familie, venner og alle de gode menneskene som unødig led på grunn av min historie. De jobbet så hardt for å prøve å redde meg. Jeg skal jobbe resten av livet for å gjøre opp for det jeg har gjort, sa Papini i en uttalelse etter arrestasjonen.

12. april samme år signerte tobarnsmora en «plea deal» - på norsk kalt tiltalepruting - ved å erklære seg skyldig mot å få en mildere straff.

Papini var opprinnelig tiltalt for 34 tilfeller av svindel, men erklærte seg bare skyldig på to punkter: Ett tilfelle av løgn til en offentlig tjenestemann og ett tilfelle av svindel.

Ifølge rettsdokumenter fikk Papini utbetalt over 260 000 norske kroner i etter «kidnappingen».

Det ble også opprettet en kronerulling for «voldsofferet» hvor det ble samlet inn over 430 000 norske kroner. Pengene skal Papini ha brukt til å betale ned ulike kredittkort, ifølge International Business Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer