Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forfalsket lånedokument - siktet for brudd på mafiaparagrafen

Åtte personer er pågrepet og siktet for heleri og grovt bedrageri. Fire DnB NOR-ansatte er blant de pågrepne, og ble pågrepet på jobb. Saken sjekkes opp mot tidenes største lånebedrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en samarbeidsaksjon med Østfold politidistrikt, gikk Oslo-politiet til en koordinert aksjon og pågrep tilsammen åtte personer på flere ulike adresser i Oslo og i Drammen i dag.

Oslo politidistrikt opplyser at pågripelsene har vært på bakgrunn av det som antas å være et organisert nettverk for økonomisk kriminalitet. Derfor har Oslo-politiet nå brukt den såkalte mafiaparagrafen - paragraf 60A - mot de siktede i Oslo.

De pågrepne i Oslo-aksjonen er alle menn mellom 28 og 45 år. Fire av de pågrepne var ansatt i DnB NOR

Politiadvokat Anne Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt forteller til Dagbladet at de DnB NOR-ansatte i Oslo-aksjonen var på jobb da de ble pågrepet.

Hun vil ikke kommentere hva slags posisjoner de andre pågrepne har i saken.

- De andre har ikke stillinger som er av interesse, sier Allum, og legger til at de ikke knyttes yrkesmessig til saken.

Oslo-aksjonen ble startet i 06-tida i morges og det ble slått til både mot mennenes bopæl og arbeidssteder. Oslo tingrett er i ferd med å oppnevne forsvarere for de siktede i kveld. Det tas sikte på å gjennomføre avhør av de siktede i løpet av kveldstimene.

- Skyldspørsmålet har ikke vært noe tema så langt. Eventuelle framstillinger om varetektsfengsel vil trolig skje på torsdag, sier Allum.

Mafiaparagraf
Allum opplyser at de har blitt siktet for heleri og grovt bedrageri. De to lovparagrafene har en strafferamme på omlag 6 år, 3 år per paragraf. Straffen kan bli enda høyere, fordi politiet i Oslo nå har valgt å benytte seg av straffelovens paragraf 60A - som omtales som mafiaparagrafen. Denne åpner for at saken som kan betegnes som organisert kriminalitet kan gi grunnlag for høyere straffer.

- Grunnen til at vi tar paragraf 60A i bruk er at vi ser at det er et organisert nettverk som har utført kriminaliteten. Denne paragrafen gir rom for å forhøye strafferammen til det dobbelte, sier politiadvokat Allum.


Ifølge E24 velger politiet i Fredrikstad å ikke benytte paragraf 60A.

- Vi har ikke benyttet oss av paragraf 60A i denne saken, sier politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt til nettstedet.

- Stiller seg uforstående
Benedict de Vibe har blitt utnevnt som forsvarsadvokat for en av mennene med tilknytning til DnB NOR.

- Min klient stiller seg fullstendig uforstående til at han nå er siktet i saken. Han har tidligere vært inne som vitne, sier advokat de Vibe til Dagbladet.

Han tror klienten hans, som er i 30-åra, blir løslatt ihvertfall i løpet av morgendagen.

- Jeg har fått signaler om at det kan skje i dag, men han kan bli sittende til i morgen, sier han.

John Christien Elden har også blitt utnevnt som advokat i dagens bedragerisak.

- Det jeg har fått vite er at min klient stiller seg uforstående til dette, og aner ikke hvorfor han er pågrepet i saken, sier Elden til Dagbladet.

Administrerende direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon sier til E 24 at det kan dreie seg om den mest omfattende bedragerisak mot bankvesen og forsikringsselskap noensinne. For øvrig viser han til DnB NOR og politiet.

Ifølge DN.no er de involverte i bedrageriene fra Tyrkia og det tidligere Jugoslavia i tillegg til Norge. Både byggebransjen og restaurantbransjen skal være representert blant låntakerne som man mistenker har fått lån på falsk grunnlag.

Sjekkes mot Østfold-sak
5. mai i år rullet Østfold-politiet opp det som ble beskrevet å være norgeshistoriens største bedragerisak av Finansnæringens hovedorganisasjon (NHO). Politiet pågrep opprinnelig seks personer, og siktet dem for bedragerier for over 100 millioner kroner mot flere banker.

Personene skal ha operert gjennom en rekke firmaer involvert i bygge- og boligmarkedet og restaurantbransjen. De skal ha skaffet seg betydelige lån gjennom oppblåste boligpriser og falske lønnsdokumenter.

Ifølge Fredrikstad Blad fremstilles de to antatte hovedmennene i Østfold-saken fra mai til nye varetektsfengslingsperioder i dag.

Oslopolitiet undersøker nå om det er en sammenheng mellom sakene i Oslo og sakene i Østfold.

- Vi undersøker nå om disse sakene har sammenheng, men akkurat nå er de adskilte, men jeg kan bekrefte at personene er siktet for samme type aktivitet, sier Allum.

Les: Røverkjøpene de tjente rått på

Fire ansatt i DnB NOR
DnB NOR bekrefter at fire av de siktede jobbet i banken.

«DnB NOR har i løpet av 2008 og 2009 anmeldt flere tilfeller av lånebedrageri mot banken i Oslo og Østfold på bakgrunn av falske lånedokumenter. Med utgangspunkt i dette har politiet i dag pågrepet fire av DnB NORs ansatte i Oslo ved deres respektive arbeidssted», heter det i en pressemeldinging.

- Vi avdekket selv i første omgang brudd på vårt interne regelverk, som førte til flere politianmeldelser i løpet av de siste åra. Politietterforskningen viste at fire ansatte har brutt reglene, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i Dnb NOR til Dagbladet.

Hun forteller at DnB NOR har jobbet tett med politiet, men at hun ikke kan kommentere detaljer rundt etterforskningen.

- Det er sterkt beklagelig at slikt skjer, sier Rasmussen.

Forholdene ble avdekket ved at det ble registrert brudd på internt regelverk.

- DnB NOR har arbeidet tett med politiet i etterforskningen av saken, og Oslo og Østfold politidistrikt forestår nå den videre etterforskningen av saken.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media