Forfalsket legitimasjon, røykte hasj og spilte dataspill

Jens Stoltenberg måtte tidlig lære seg å klare seg selv. Flere ganger hjemme alene, uten strøm og telefon.

SELVSTENDIG: Statsminister Jens Stoltenberg lærte tidlig å klare seg selv. Flere ganger var søskenflokken på tre overlatt til seg selv mens foreldrene var på reise. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
SELVSTENDIG: Statsminister Jens Stoltenberg lærte tidlig å klare seg selv. Flere ganger var søskenflokken på tre overlatt til seg selv mens foreldrene var på reise. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I oppvekstårene var søsknene Camilla, Jens og Nini ofte overlatt til seg selv. Foreldrene Thorvald og Karin Stoltenberg var på jobbreise.

Barna kunne risikere å finne en lapp på bordet når de kom hjem fra skolen: «Reist til New York. Hjemme onsdag». Felles familiemåltider var en sjeldenhet. Noen ganger var barna også etterlatt uten strøm og telefon. Foreldrene hadde glemt å betale regningene. Det kommer fram i den nye boka «Jens Stoltenberg - et portrett».

«Vi har kanskje gått glipp av litt komfort, men på en annen side har vi lært oss å lage middag», sa Jens i et intervju allerede som 18-åring.

Et sitat han ikke sto inne for. Ifølge venner ga Jens egentlig inntrykk av at han savnet foreldrenes nærvær.
En «sofagris» Den kriminelle løpebanen til Jens beskrives som kort. Forfalsking av et skolebevis og noen jointer i ungdommen. Stoltenberg måtte gjøre seg to år eldre for å komme inn på filmer med 16-årsgrense. Hubert var navnet han tok i bruk på skolebeviset. Et navn som noe ufrivillig har fulgt han som kallenavn siden.

På tross av et veldig aktivt politisk liv har Jens' vært en «sofagris» på hjemmebane. Ifølge boka begrenset fritidsaktivitetene seg til dataspill som «Ages of Empires» og «Medieval Total War», og DVD-er med «Sopranos» og «Presidenten» til langt opp i 40-åra.

I dag er Jens 52 år. Strategispill på data og TV-serier er byttet ut med trening.
Får råd av mor På tross av mye fravær, er båndene i Stoltenbergfamilien tette. Det er Thorvald som holder dem sammen. Han passer på flokken.

Selv om far og sønn har lange politisk karrierer, diskuterer de sjelden politikk. Det er moren Karin som kommer med politiske innspill i form av små notater. Thorvald holder seg unna. Jens oppgir også moren som sitt største forbilde.

Jens har også blitt mer åpen om sitt eget privatliv. Som landets øverste politiske leder er det kanskje nærmest forventet. Men han har fortsatt et klart skille. Han forteller om seg selv, men aldri om familien. Barna skjermes og kona Ingrid har full kontroll over egen medieeksponering.

«Jeg får ikke uttale meg om hva hun måtte mene om et eller annet», sier Jens i boka. Det har alltid vært en selvfølge for statsministerparet.

Ingrid hatet sosialdemokratiet Ingrid synes ikke noe om de stoffmessige prioriteringene i norske aviser. Hun er skeptisk til tabloidiseringen av norsk presse. Ifølge boken mener hun journalistene har beveget seg fra «det vesentlige til det reneste fjas».

Det var ikke politikken som førte Ingrid og Jens sammen. Hun lå et godt stykke til venstre for kjæresten.

«Jens Stoltenberg — et portrett»

Tirsdag lanseres boka «Jens Stoltenberg — et portrett», ført i pennen av journalist Thor Viksveen.

Boka kommer ut på Pax Forlag.

Viksveen har hatt flere samtaler med statsminister Jens Stoltenberg under arbeidet med boka.

«Hun hater sosialdemokratiet, men elsker sosialdemokrater», kunne medelevene lese i årboka på Katta.

I flere intervjuer de senere årene har hun ikke ønsket å kommentere hvem hun holder med politisk.

Har handlemakt I husholdningen er det Jens som har ansvaret for å handle maten, og han handler alltid i den samme butikken. Da vet han hvor han finner varene.

«Den som handler maten har makta, fordi det er jeg som bestemmer hva vi skal ha til middag».

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kommentarer fra statsminister Jens Stoltenberg.

PEKEFING: Pengenes Jens bruker advarende pekefinger. Men han koster på seg et smil over oljeinntektene som finansminister i 1996. Foto: Scanpix
PEKEFING: Pengenes Jens bruker advarende pekefinger. Men han koster på seg et smil over oljeinntektene som finansminister i 1996. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer