Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege tiltalt for uaktsomt drap på samboer:

Forfalsket testamentet som ga ham rett til fire millioner kroner

Legen som er tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer, innrømmer at han fikk venner til å signere testamentet hennes etter at hun var død. Han nekter likevel for å ha begått grovt bedrageri.

TINGRETTEN: Advokat Arild Holden (t.h.) forsvarer den tiltalte legen. Til venstre statsadvokat og aktor Arild Schei. Foto: NTB scanpix
TINGRETTEN: Advokat Arild Holden (t.h.) forsvarer den tiltalte legen. Til venstre statsadvokat og aktor Arild Schei. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag fortsetter utspørringen av den drapstiltalte legen (59) i rettssal 369 i Oslo tingrett. På rettens første dag, tirsdag, forklarte han seg i detalj om sykdomshistorikken til sin avdøde samboer, Anne Linell Sundt (39). I dag er det hennes testament som står sentralt i starten.

DØD: Anne Linell Sundt ble funnet død i sitt hjem i desember 2014. Foto: Privat
DØD: Anne Linell Sundt ble funnet død i sitt hjem i desember 2014. Foto: Privat Vis mer

Tirsdag kom det fram detaljer om testamentet, da aktor Andreas Schei leste opp fra det som skal ha vært Sundts siste ønsker. I dokumentet tilskrives legen fire millioner kroner. I tillegg skal en gjeld på en million kroner slettes, og legen får rett til å bo i kvinnens villa i fem år.

Fikk venner til å signere

Onsdag forteller legen at testamentet dukket opp i huset et par dager etter Sundts død. Dette var imidlertid på et kopipapir, og bar ikke preg av å være originalen. Denne dukket ifølge tiltalte imidlertid opp noen dager senere.

- Det lå så vidt jeg erindrer i en av skrivebordsskuffene i stua, under noen papirer, sier legen.

Tiltalte tok kontakt med Sundts advokat for å høre om hun hadde vært i samtaler med ham om sitt testament, men det ble avkreftet. Legen kontaktet da avdødes far, for å fortelle ham om funnet av hans datters siste ønsker.

En av Sundts venninner ble også kontaktet.

- Jeg spurte om det var mulig for henne å bekrefte at det var Annes skrift og signatur. Hun sa hun måtte tenke på det. Jeg tror hun misforsto, og at hun skulle signere det falskt. Sånn var det jo ikke.

Nei, for det fikk du noen andre til å gjøre, spør aktor Andreas Schei.

- Det stemmer. Jeg tenkte ikke klart i den tida. Jeg følte jeg hadde mistet alt, og klarte ikke å slippe tak i Anne. At hun ville gi meg noen penger syntes jeg var hyggelig, og det slo meg at det var en slags takk for hjelpa jeg hadde gitt henne, svarer legen.

Siden venninnen til avdøde ikke ville signere testamentet, tok legen kontakt med en venn for å høre om han kunne signere testamentet. Sammen med sin samboer møtte han tiltalte. De to signerte testamentet.

- Tanken var ikke at jeg skulle prøve å rane til meg noe som ikke var Annes vilje. Men jeg ville aldri gjort noe slikt i en annen situasjon. Jeg tenkte ikke at det var galt, men jeg ser jo det nå. Testamentet ble ikke endret, og det er ikke noe , sier tiltalte.

Men det som ble endret, er jo at det framstår jo som gyldig, sier aktor.

- Tanken var at hennes vilje skulle skje, og at det var større sjanse for at den ville bli oppfylt. Spør du meg om det var dumt av meg, så svarer jeg ja, sier legen, som nekter for at dette har vært et forsøk på bedrageri.

Signert etter dødsfallet

Det har tidligere vært kjent at politiet har ment nettopp det at den tiltalte legen forsøkte å få vitner til å signere Sundts testamentet i ukene etter hun døde. Hennes eksmann er en av Norges rikeste personer, og har en formue på flere milliarder kroner.

De to som signerte testamentet ble senere siktet for dokumentforfalskning, og tilsto at de hadde signert og tilbakedaterte testamentet til mai i 2014, altså før Sundt døde. Begge har senere blitt dømt for dette.

Politiet fikk i etterkant analysert dokumentet på et laboratorium i Tyskland, hvor det ble konkludert med at blekket på signaturene var mye ferskere enn blekket i den øvrige testamentteksten.

Døde av medisinoverdose

Sundt ble funnet død av den tiltalte mannen på formiddagen 12. desember 2014. Obduksjonen av den da 39 år gamle kvinnen viste spor at totalt elleve medikamenter i kroppen. Dødsårsaken var en overdose smertestillende.

Under sin forklaring tirsdag tegnet legen et bilde av hvordan han nærmest fra første dag i forholdet hjalp Sundt med medisinering. Selv nekter han for å ha forårsaket kvinnens død.

Men sterke smertestillende tabletter og lokalbedøvelse satt med sprøyter skal nærmest ha vært en del av hverdagen. Flere ganger måtte han reise hjem fra jobben ved sin egen klinikk for å medisinere samboeren.

Det er satt av to uker til rettssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!