<strong>TRUSLER:</strong> Bjørn Olav Jahr har opplevd å bli truet etter å ha kommet med boka der han skriver at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TRUSLER: Bjørn Olav Jahr har opplevd å bli truet etter å ha kommet med boka der han skriver at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Baneheia-drapene

Forfatter drapstruet etter bok om Viggo Kristiansen

- Jeg merker at det er høy temperatur i debatten, sier Bjørn Olav Jahr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mer enn 17 år har gått siden en av Norges mest omtalte drapssaker fant sted. Baneheia-drapene, der Lene Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og knivdrept, fikk massiv oppmerksomhet i media. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel.

I oktober i fjor slapp Bjørn Olav Jahr boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». Der slår forfatteren og journalisten fast at utfallet av rettssaken egentlig burde vært et helt annet. Han mener bevisene taler for at Kristiansen er utsatt for justismord, og egentlig er uskyldig.

Påstandene har i ettertid vakt sterke reaksjoner.

Truet med nakkeskudd

- Jeg merker at det er høy temperatur i debatten, og jeg har fått noen få trusler i etterkant av bokutgivelsen. Det mest ekstreme har vært en SMS med ordlyden «skulle hatt et nakkeskudd», forteller Jahr til Dagbladet.

Forfatteren har så langt ikke gått til anmeldelse av noen av personene bak truslene som har kommet i løpet av de siste tre månedene.

Han har likevel vært i kontakt med politiet og tatt vare på dokumentasjon i tilfelle situasjonene skulle endre seg.

- Man kan ikke sette seg ned og gruble på det som blir sagt. Jeg har skrevet denne boka, og står for det som står der. Jeg tror folk får bildet av Viggo Kristiansen i hodet hver gang de hører om saken, og ser automatisk på ham som en bestialsk drapsmann. Så kommer jeg nå, mer enn 17 år senere, og sier at han er uskyldig, sier Jahr.

<strong>DØMT:</strong> Viggo Kristiansen.           Foto: Photoline / NTB Scanpix
DØMT: Viggo Kristiansen. Foto: Photoline / NTB Scanpix Vis mer

Legitimt spørsmål

Lanseringa av boka om Viggo Kristiansen ble holdt foran 300 tilskuere i Kristiansand. Forfatteren sier at han merket en trykket stemning blant publikum, i byen som ble rystet av dobbeltdrapet på jentene i 2000.

Det var også i etterkant av dette arrangementet at den groveste trusselen mot forfatteren kom.

<strong>DØMT:</strong> Jan Helge Andersen.
DØMT: Jan Helge Andersen. Vis mer

Jahr forteller at han ikke er overrasket over at det kommer reaksjoner som følge av boka og hans syn på saken. Engasjementet rundt skyldspørsmålet opplever han som stort, det til tross for at det i mange år har vært relativt stille rundt Baneheia-saken.

- Det å tidligere skulle si at Viggo Kristiansen er uskyldig, var sånt man nærmest måtte hviske ned i puta. Nå er det legitimt å stille spørsmålet om det faktisk var helt feil å dømme mannen for de grufulle ugjerningene i Baneheia. Jeg er glad det er blitt en større bevissthet om sakskomplekset og bevisbildet, sier forfatteren.

Kontrastfylte tilbakemeldingene

Mer bevissthet og rom for kritisk syn på dommen til tross, han opplever reaksjonene etter den siste boka som en sterk kontrast til de som kom etter hans forrige bok «Hvem drepte Birgitte Tengs». Der pekte Jahr ut en tidligere sedelighetsdømt vestlending som mulig drapsmann i saken.

- Den gang fikk jeg mye ros fra alle kanter, både politi og privatpersoner. Nå har det vært mye mer splittet. Men jeg har fått mye støtte denne gangen også, noe jeg er veldig takknemlig for. I verste fall kunne boka blitt forsøkt tiet i hjel, men i stedet har det blitt tatt på alvor, sier Jahr.

- Helt klart ulovlig

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier til Dabladet at hun selv husker Baneheia-saken godt. Hun forstår at det er sterke følelser involvert i saken, men sier det er synd at folk går så langt som de gjør, og kommer med slike trusler.

- Mange trusler av denne kategorien vil være helt klart ulovlige, slår Nybø fast.

<strong>KRITISK:</strong> Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er kritisk til at stadig flere journalister opplever trusler når de ytrer kontroversielle syn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KRITISK: Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er kritisk til at stadig flere journalister opplever trusler når de ytrer kontroversielle syn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Hun legger til at det internasjonalt har blitt stadig farligere å være journalist og budbringer, og tror man kan se noen av de samme konturene hos forfattere også. Redaktørforeningen jobber kontinuerlig med å utvikle og gi ut rådgivende materiale som kan brukes i forbindelse med trusselsituasjoner mot pressen.

- Det er ingen tvil om at trykket på dette området har økt de senere årene, og da særlig i takt med bruken av sosiale medier. Journalister, redaktører og forfattere skal ideelt sett ikke oppleve slike trusler, men vi vet at det forekommer. Trusler mot folk som bruker ytringsfriheten til å komme med kontroversielle meninger og syn er dessverre ikke noe nytt fenomen, sier Nybø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer