Forfatter forteller om reiser i Norge

Kjell Ola Dahl avslutter sitt romanprosjekt.

FORFATTER:  Kjell Ola Dahl har gitt ut ny bok. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
FORFATTER: Kjell Ola Dahl har gitt ut ny bok. Foto: Anders Grønneberg/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dahl sier vi er blitt blinde for egen dekadanse her til lands.

- Idealismen er helt borte. Det meste vi snakker om, være seg bompenger eller skolelunsj, vitner om hvor ekstremt selvorienterte vi er blitt, sier romanaktuelle Kjell Ola Dahl. Han kan nå se tilbake på en ikke så rent lite ambisiøs skriveperiode. Tre bøker har det blitt i «Lindeman»-serien, som skildrer ulike tiår og skiftende økonomiske og politiske vinder i Norge.

«Lindeman & Sachs» tok oss med til 70- og 80-tallet, mens «Lindemans tivoli» utfolder seg på 90-tallet.

Den siste boken i trilogien, «Lindemans siste reise», som utkommer fra Kagge forlag nå, ender opp i vår tid.

- Jeg så rikfolk komme med helikoptre for å plukke jordbær i Lillehammer. Så langt er dekadensen kommet. Scenen ble et symbol. Verdiskapingen er flyttet vekk fra industri og gårdsarbeid til finansnæring. Jeg ville gå inn i dette, at så mye har forandret seg, ikke minst for å forstå denne utviklingen selv, sier forfatteren. Han har gjort mye research om temaene gamle penger, shipping, oljekrisen, ekkofisk og Statoil-opprettelsen

- Et kjempeparty I den siste bokens opptakt, møter vi Renate som rydder barndomshjemmet etter foreldrenes død.

- Jeg har villet flytte blikket bort fra pengene og over på det emosjonelle, på personene og relasjonene, det som tross alt er det viktigste, sier forfatteren til NTB.

Men han legger ikke skjul på at han har hatt det mye moro og følt det som en skikkelig fest å skrive seg tilbake til 70- og 80-tallet.

- 80-tallet var en slags vill tenåringstid, der alle bare hadde det moro, sier Dahl. Som i bok to tok for seg omdreiningene dotcom-bølgen bød på, på 90-tallet.

«Lindemans siste reise» er mer karakterdrevet men også den skildrer tidsånden med særlig blikk på avfall og forbrukskultur.

- I Norge befinner vi oss på et kjempeparty. Vi vet hvor det bærer hen, men makter ikke ta nødvendige skritt for å stoppe eksempelvis polsmeltingen. Det er noe ynkelig over dette; Ingen må tro at vi ikke er en del av verden, vi må før eller siden ta innover oss krisen i Europa. Jeg gir det fem år, så slår det innover, spår Dahl.

- Er det en slags undergangsroman du har skrevet med denne siste boken?

- Jeg synes ikke den er så mørk! For midt oppi alt dette, skinner den menneskelige selvoppholdelsesdriften så sterkt igjennom. Se på finansmiljøene, hvor viljen til å grafse til seg aldri stilner hen. Det er selve menneskets natur.

Lidenskap og tapt uskyld Om hovedpersonen i «Lindemans siste reise» forteller forfatteren:

- Renate er ei typisk norsk jente og veldig flink pike. Hun er også del av kvinnefrigjøringen, og en kvinne merket av egne valg. Hun har valgt bort lidenskap for å gjøre det som er «riktig». Men ja, hun får litt å styre med utover i denne siste boken, ler forfatteren.

- Fra forlaget heter det at boken handler om livskriser, eksistensielle problemstillinger, kjærlighet, lidenskap, makt, rikdom, identitet, grådighet, død og nederlag?

- Det var ikke dårlig, ler Dahl - som selv oppsummerer boken med at den handler om å være menneske, og om et land som har mistet sin uskyld.

(NTB)