Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forfatter: Framvekst av skolemassakre som ideologi

Forfatter Øyvind Strømmen mener det har utviklet seg en egen ideologi knyttet til skolemassakrer hvor selve voldsutøvelsen står mer sentralt enn et politisk motiv.

MINNESTUND: Lørdag var det minnestund i Trollhättan for ofrene for angrepet ved Kronan skole. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
MINNESTUND: Lørdag var det minnestund i Trollhättan for ofrene for angrepet ved Kronan skole. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømmen har skrevet flere bøker og artikler om høyreekstremisme. Han understreker at skolemassakrer er et av de vanskeligste fenomenene å forstå seg på, men mener at det finnes andre forklaringsfaktorer enn rasisme.

- Flere ytrer på nett at de lar seg fascinere av skolemassakre, og at det handler mer om det voldelige enn det politiske. Dette er ikke noen tydelig avgrenset ideologi, men det finnes helt klart et mønster der ute, sier Strømmen til VG.

Torsdag ble en lærereassistent og en elev på Kronan skole i Trollhättan i Sverige drept med sverd av 21 år gamle Anton Lundin Petterson.

Strømmen mener det er for tidlig å konkludere med noe, men forteller at han har inntrykk av at dette har med psykiatri å gjøre. Gjerningsmannens kostyme er en av faktorene som Strømmen mener peker i retning av psykiske problemer.

Til den svenske avisen Expressen forteller vitner at gjerningsmannen skal ha sitert Star Wars-karakteren Darth Vader like før han poserte med noen av elevene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!