Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forfatter John Færseth: - Ble slått ned av konspirasjonsteoretiker

- Jeg har opplevd trakassering, men aldri før blitt utsatt for vold.

- BLE SLÅTT NED: Forfatter John Færseth forteller at han ble slått ned på et utested i Oslo fredag kveld. Foto: Privat
- BLE SLÅTT NED: Forfatter John Færseth forteller at han ble slått ned på et utested i Oslo fredag kveld. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld ble forfatter og frilansjournalist John Færseth overfalt på et utested i Oslo. Færseth er en av landets fremste eksperter på konspirasjonsteorier og har skrevet boka «KonspiraNorge». Han er sikker på at mannen som slo ham ned, er en konspirasjonsteoretiker som ikke liker det han skriver.

Færseth, som til tider skriver for Dagbladet, forteller at et en ukjent mann kom bort til ham for å snakke om tekster han har skrevet.

Anmeldte hendelsen

- Jeg var på julebord og vi hadde dratt videre til et utested i Oslo. Det kom en ukjent mann bort til meg og begynte å snakke om det jeg har skrevet og om det folk har skrevet om meg på nettet. Etter hvert begynte han å bli ubehagelig, sier Færseth til Dagbladet.

Han fortsetter:

- I neste øyeblikk kommer han mot meg med et glass og kjører det inn i hodet mitt.

Det var nettsteder religioner.no som omtalte saken først.

Færseth fikk hjelp til å komme seg til legevakten og har anmeldt hendelsen.

- Jeg skriver mye om konspirasjonsteorier og har dermed blitt en del av deres verdensbilde. Her ser man hva det kan føre til. Jeg har opplevd trakassering, men aldri før blitt utsatt for vold, sier han.

- Uvanlig

Øyvind Strømmen er forfatter og ekspert på ekstremisme. Han sier at folk som skriver om ytterliggående miljøer også opplever ubehageligheter, men at voldshandlinger er svært uvanlig.

- Det kan tolkes som et bevis på at et voldspotensial som ligger der, men ikke helt har fått utslag her i Norge, sier Strømmen til Dagbladet.

Han forklarer at noen motiveres til å bruke vold.

- Mange av dem som har et forvridd verdensbilde ser på journalister som en del av en mørk konspirasjon. Dette kan motivere noen til å ta i bruk vold, men det er heldigvis sjeldent dette skjer, sier han Strømmen og legger til:

- Om dette er en dramatisk enkeltepisode eller et symptom på noe, det er det ikke enkelt å svare på.

Politiet i Oslo bekrefter at hendelsen er anmeldt. De har opprettet sak og sendt den videre til etterforskning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!