Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forfatter på flyttefot

Navn: Margit Sandemo Alder: 76 år Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hun har sine røtter i den svenske adelsslekten Oxenstierna af Korsholm och Wasa på morssiden, og hennes far hevdes å være uekte barn av selveste Bjørnstjerne Bjørnson. Hun er født på Østre Toten, men bodde i Valdres til hun var seks år gammel. Da ga mamma Reuterskiöld opp samlivet med valdrisen Anders Underdal og flyttet tilbake til Sverige med de fem ungene.
  • Hun er Nordens mestselgende forfatter med over 35 millioner solgte eksemplarer av sine 143 romaner. I går lå bok nr. 144 i bokhandler og Narvesen-kiosker landet rundt. Og markerer starter på nok en romanserie. «De svarte ridderne» heter serien denne gangen. Handlingen er for én gangs skyld lagt til vår egen tid, og er planlagt å fylle minst seks- sju bøker.
  • Margit Sandemo debuterte i 1964 med en ukebladføljetong. Hun skriver sine bøker på svensk, og gir dem ut på et norsk forlag. Men verken den svenske eller den norske forfatterforeningen vil ha henne som medlem. Det gir hun fullstendig blaffen i.
  • Hun har bodd i Nord-Aurdal kommune i Valdres siden 1945, men planlegger nå å flytte til et hus hun eier i Skåne for å slippe unna den tøffe norske vinteren.

    Og dermed reduseres Valdreskommunens skatteinntekter dramatisk - i fjor betalte Margit Sandemo 616453 kroner i skatt, og en stor del av denne summen havnet i kommunekassa.

  • Margit Sandemo er glad i å bruke penger, og har heller ikke noe imot å snakke om det. Hvert år inviterer hun drøssevis av slekt og venner med på turer til favorittlandet Island, der valdresfruen strør om seg med penger - og sørger for at alle har det helt topp. Selv har hun sett mer av sagaøya enn de aller fleste islendingene.
  • Om lag to måneder bruker suksessforfatteren på romanene sine, bind to i den nye serien er allerede ferdig skrevet. Tidligere ble bøkene skrevet for hånd på Siesta konditori i Fagernes, etter hvert har hun skaffet seg skrivemaskin. Men PC-alderen kommer aldri til å nå 76-åringen. Som hun selv sier i et intervju: - Jeg klarte å logge meg inn, men kom aldri ut igjen.
  • Hun leser aldri andres bøker, fordi hun er redd for at andre forfatteres opplevelser skal blande seg med hennes egne. Romanserien om «Isfolket» ble unnfanget nærmest som en slags åpenbaring - det var bare å sette seg ned og skrive ned inntrykkene som strømmet gjennom hodet hennes. Margit Sandemo tror på reinkarnasjon og mener at hun i hvert fall har levd åtte liv tidligere. Det kan ikke ha vært noen kjedelige liv, hvis det er minner fra disse opplevelsene som nå dukker opp i de innholdsrike romanene hennes.