Forfatteren av Røkke-boka: - Visste ikke at den ville publiseres gratis på nett

- Har sluttet å la meg overraske, sier Henrik H. Langeland.

SKREV BOKA: Forfatteren Henrik Langeland.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKREV BOKA: Forfatteren Henrik Langeland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatter Henrik H. Langeland var ikke klar over at Aker i dag ville publisere manusutkastet til boka «Eventyrerne - en fortelling om Aker i vår tid» gratis på sine nettsider.

- Jeg visste ingenting om det, sier Langeland til Dagbladet.

- Samtidig har jeg sluttet å la meg overraske over hva kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA får til å gjøre og si, fortsetter forfatteren.

Det var i 2014 at Langeland fikk i oppdrag å skrive historien om Kjell Inge Røkke og selskapet Aker. Men tre år seinere ble prosjektet ble stanset av Aker.

I januar i år ble det kjent at forlaget Tiden, som er Langeland faste forlag, likevel ville benytte seg av retten til å gi ut boka, mot Kjell Inge Røkkes vilje.

Dato for lanseringen ble satt til neste uke, den 8. mars, ifølge DN.

- Gammel versjon

Langeland påpeker at det Aker i dag har publisert på nettsidene sine, er flere år gammelt.

- Jeg har ingen royalityinntekter på boksalget, men er selvfølgelig opptatt av at så mange som mulig skal lese boka. Da håper jeg at folk velger den versjonen som kommer via forlaget neste uke, framfor en flere år gammel og uredigert versjon, sier han.

- Hva tenker du om at Aker i dag publiserte manusutkastet på nett?

- Jeg synes det er et morsomt grep av Aker. Det er jo ganske originalt, sier Langeland.

- Godt samarbeid

Han sier til Dagbladet at han ikke har noen uoverensstemmelser med Aker, og at han «for lengst er ferdig med dette prosjektet».

- Jeg vil si at mitt samarbeid med Aker var godt. Det var noen skjær i sjøen underveis, men det er det alltid i slike prosjekter. Konflikten her står ikke mellom Aker og meg, men mellom Aker og forlaget, sier han.

Han tilføyer at dette ikke er noe han ønsker å kommentere ytterligere.

- Vi vil utgi boken, den er på vei. I prinsippet har vi ingenting imot at Aker bidrar til å formidle fortellingen. Selv om de ikke har noen rett til det, synes vi bare dette er positivt, sier Richard Aarø, forlagssjef i Tiden til DN.

- Opphavsretten

Aker har betalt Langeland og Tiden Norsk Forlag til sammen rundt fire millioner kroner for å skrive boka.

I et forord til boka som er lagt ut på Akers nettside skriver Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen at de kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål.

- Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boka. Det foreligger intet godkjent manus for utgivelse. Likevel påberoper forlaget seg rett til å utgi manusutkastet som bok i kommersielle kanaler, skriver Røkke og Eriksen.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA sier til Dagbladet at deres synspunkter er å lese i i forordet til Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen.​