Forfengelig og helt hensynsløs

BERLIN (Dagbladet): - Kall meg morder, kall meg krigsforbryter. Det er løgner i Goebbels' ånd. Jeg gir blanke faen. Jeg er ikke redd noen. Jeg er ikke annet enn en serbisk patriot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sa «Arkan» da Dagbladet møtte ham under NATO-bombingen av Beograd i slutten av mars i fjor. Få dager seinere sprakk nyheten om at han siden 30. desember 1997 hadde vært ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

«Arkan» var redd for sitt liv, men var besatt av ikke å vise det. Han lot seg avbilde og intervjue sammen med sin unge kone med kjælenavnet «Ceca», serbernes mest populære stjerne innen den såkalte «turbo-folk»-musikken.

De giftet seg under et tre dagers bryllup i februar 1994. Deres barn Veljko og Anastasia var gjerne med. Han opptrådte gjerne i svarte, skinnende silkebukser og gikk i håndsydde sko. «Ceca» kledde seg gjerne i hvit silkedrakt og like uskyldshvit kåpe.

Oberstsønnen fra Brezice i Slovenia hadde tigeren som sitt symbol. Hans yndlingsbilde viser ham med en tigerunge i armen, tatt under krigen ved Vukovar i Kroatia.

Hans tusen mann store paramilitære styrke, kalt «Tigrene», drepte, lemlestet, voldtok og plyndret mer hensynsløst enn noen andre - i Kroatia i 1991, muslimer i Bosnia fra 1992 til 1995 og deretter albanere i Kosovo.

Krigene på Balkan, narkohandel, svartebørs og bank-virksomhet, pluss hans forbryterturer helt til Skandinavia i 1970-årene, gjorde «Arkan» til en av Serbias rikeste menn. Han røykte ikke og smakte aldri alkohol. Han lot seg heller fotografere med en milkshake, servert i hans eget konditori vis-à-vis Røde Stjerne Stadion i Beograd.

Han var en periode president i Røde Stjernes supporterklubb, men hadde større ambisjoner. Han kjøpte sin egen fotballklubb, Obelic, som vant den jugoslaviske ligaen to år på rad.

- Motstanderne våget ikke annet, sa onde tunger i Beograd.