ANKLAGER: Aps nestleder Trond Giske anklager regjeringen for å drive en uansvarlig næringspolitikk og et spill med arbeidsplasser. Nedleggingen av flyplassen på Rygge er regjeringens ansvar, mener Giske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANKLAGER: Aps nestleder Trond Giske anklager regjeringen for å drive en uansvarlig næringspolitikk og et spill med arbeidsplasser. Nedleggingen av flyplassen på Rygge er regjeringens ansvar, mener Giske. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Forferdelig spill med arbeidsfolks trygghet

- Regjeringen driver næringspolitikk etter innfallsmetoden, sier Trond Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonen på Stortinget gir regjeringen ansvaret for at Moss Lufthavn Rygge legger ned. Omlag 1000 arbeidsplasser kan gå tapt.

- Etter infallsmetoden - Regjeringen driver næringspolitikk etter innfallsmetoden. Til tross for at de pøser på med oljepenger, mangler de penger på slutten av budsjettbehandlingen, og finner på en avgift som ikke er konsekvensutredet, og som setter tusenvis av arbeidsplasser i fare, sier Aps nestleder Trond Giske til Dagbladet.

- Dette er et forferdelig spill med tryggheten og forutsigbarheten til arbeidsfolk i en tid med rekordhøy ledighet. Dette er det stikk motsatte av en forutsigbar næringspolitikk, og det stikk motsatte av ansvarlig styring, fortsetter han. 

- Ingen miljøavgift Han kjøper ikke statsminister Erna Solbergs argumentasjon om at Ryanair prøver å presse myndighetene fra en avgift som fremmer det grønne skiftet.

- Regjeringen har først funnet på en avgift, og så har de funnet på begrunnelsen etterpå. Regjeringen kan ikke legge fram noen dokumentasjon for at avgiften har noe miljøeffekt. De som har stemt på Høyre og Frp i Østfold, må føle seg rundlurt, sier Giske.

- Uansvarlig næringspolitikk - Er det sikkert at det er flyseteavgiften som er den eneste årsaken til nedleggelsen?

- Det er ingen tvil om at det er den som har utløst krisa. Det er uansett ikke slik man driver næringspolitikk. Næringslivet er avhengig av rasjonelle beslutninger og forutsigbarhet, ikke påfunn.

- Plastposeavgiften i fjor var også et slikt påfunn. Da prøvde man også å legge på et miljøargument. Dette er blitt regjeringens arbeidsform. At Høyre, Frp og Venstre nå peker på hverandre for ansvaret, hjelper ikke de ansatte. Det er til syvende og sist Siv Jensen som finansminister som skal gjennomføre denne avgiftsøkningen. Men regjeringen har fortsatt mulighet til å snu, sier Giske.

Sp: - Svært alvorlig Senterpartiet mener Erna og Siv må ta det hele og fulle ansvaret for at flyplassen på Rygge legges ned og rundt 1000 arbeidsplasser går tapt.

- Regjeringen la med åpne øyne fram et revidert nasjonalbudsjett der de valgte å ikke gjøre noe med flyseteavgiften. De kunne gjort som med plastposeavgiften. Den ble skrotet. Stortinget ga regjeringen akkurat samme sikkerhetsklausul for flyseteavgiften som for plastposeavgiften. De valgte å ikke fjerne avgiften. Det er svært alvorlig for hele regionen og elendig næringspolitikk, sier Pollestad.

Statsminister Erna Solberg (H) gjentar i kveld det hun tidligere har sagt, at regjeringen ikke lar seg presse av Ryanair. Pollestad avviser dette argumentet.

- Dette har aldri dreid seg om en kamp mot sosial dumping. Den må kjempes med andre metoder. Ryanair har fortalt om konsekvensene av avgiften. Det burde regjeringen tatt hensyn til.  Dette handler også om andre selskaper som har reagert på avgiften. Regjeringen burde reddet arbeidsplasser i en tid der vi sliter med å skaffe nye arbeidsplasser, sier Pollestad.

Pollestad mener det også er et paradoks at en privat flyplass går konkurs under den blåblå regjeringen.

KRITISK:  Leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sier regjeringen må ta ansvaret for at Rygge legges ned. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sier regjeringen må ta ansvaret for at Rygge legges ned. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer