- Forferdelig trist dersom han var sivil

Forsvaret gransker hva som skjedde da afghanske Chora (45) ble drept av norske soldater.

MISTET FAR OG BROR: Ni år gamle Khal Mohammad satt bakpå motorsykkelen da faren hans ble skutt og drept av norske soldater i Afghanistan. Her er han sammen med onkelen. Dagbladet møtte dem i Faryab-provinsen i går. Nå vil de søke erstatning. Foto: Anders Sømme Hammer
MISTET FAR OG BROR: Ni år gamle Khal Mohammad satt bakpå motorsykkelen da faren hans ble skutt og drept av norske soldater i Afghanistan. Her er han sammen med onkelen. Dagbladet møtte dem i Faryab-provinsen i går. Nå vil de søke erstatning. Foto: Anders Sømme HammerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/MEYMANEH (Dagbladet): I dag gikk Erling Folkvord i partiet Rødt ut med kraftig kritikk av forsvarsministerens håndtering av episoden der motorsyklisten Chora (45) ble skutt av norske soldater i Afghanistan.

Les også: Norske soldater skjøt pappa.

Afghanske myndigheter bekreftet i går overfor Dagbladet at den drepte 45-åringen var sivil, og dersom dette stemmer er det første gang norske soldater dreper en sivil i Afghanistan.

Kommunikasjonsrådgiver i Fellesoperativt hovedkvarter, Kjetil Eide, innrømmer at det er en tragedie dersom den drepte mannen var en uskyldig sivil.

- Det er veldig alvorlig, og mer enn bare en tragisk hendelse. De norske soldatene er i Afghanistan for å drive sikring og gjenoppbygging, og for å få til det er vi avhengig av støtte og tillit fra det afghanske folk. For hver sivil som dør vil denne tillliten svekkes, sier forsvarspolitisk talsmann i SV, Bjørn Jacobsen.

- Saken bør granskes
Amerikanske myndigheter uttalte denne uka at de vil slutte å oppgi tall på drepte i Afghanistan, noe Jacobsen mener er uhørt.

- Er det noe vi har krav på å få vite, så er det hvor mange som død i slike operasjoner, sier Jacobsen, som mener denne hendelsen bare understreker SVs standpunkt om at de norske soldatene må ut av Afghanistan.

Han er enig med Folkvord i at saken bør granskes, men tror likevel ikke den vil få politiske følger.

- Nei, det tror jeg ikke. Det kan virke som om soldatene her har vært litt løse på avtrekkeren, men jeg vil ikke karakterisere dette som en menneskelig svikt. Vi må ikke glemme hvilken presset situasjon de er i. Nå må vi granske denne saken, og gjennomgå alle disse retningslinjene på nytt, sier Jacobsen.

Forsvaret understreker at det er ingenting som tyder på at noen forskrifter ble brutt, og at alt tyder på at alle advarsler ble gitt før motorsyklisten ble skutt fra fem meters hold. Erling Folkvord spør seg likevel om vi kan vite at disse advarslene ble oppfattet.

-  I støyen fra motorsyklene og de mange militære kjøretøyene er det ikke sannsynlig at mannen på motorsykkelen oppfattet ropet, sier Folkvord.

Taus statsråd
Han stiller også spørsmål ved hvorvidt mannen faktisk rakk å stoppe før han ble skutt, hvis varselskuddene først kom da mannen var 20 meter unna soldatene. Folkvord mener forsvarsministeren driver misvisende informasjon.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var ikke tilgjengelig for kommentar i formiddag, men henviste videre til fellesoperativt hovedkvarter.

- Jeg vil ikke gå i diskusjon med en politiker, men det er ingenting som tyder på at noen forskrifter ble brutt. Vi i Forsvaret ønsker full åpenhet i denne saken, og vil informere om hva som kommer fram i våre undersøkelser når rapporten er ferdig, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide til Dagbladet.

Det norske militærpolitiet i Afghanistan har selv iverksatt en undersøkelse av hendelsesforløpet da familiefaren Chora ble drept, og håper å ha en rapport klar om en til to uker. Hendelsen etterforskes paralellt av politiet i Afghanistan.

- Det er klart dette er en tragedie dersom dette er en uskyldig sivil som ikke har forstått advarslene eller av andre grunner ikke stoppet. Det er forferdelig leit, sier Eide.

Han påpeker likevel at soldatenes instrukser i slike situasjoner er å handle som om det er en potensiell selvmordsbomber.

- Deres jobb er å beskytte seg selv, sier Kjetil Eide.

- Bør bidra med erstatning
Afghanistan-ekspert Elisabeth Eide mener det er betimelig å spørre om man skal kunne skyte på en bil eller motorsykkel bare fordi den ikke stopper.

- Vi kan ikke vite at denne mannen har oppfattet advarslene, og da synes jeg det er et betimelig spørsmål om man skal kunne skyte alle som ikke stopper. De norske soldatene er i Afghanistan for å sørge for tryggheten til befolkningen, og når det skjer episoder som dette kan det ødelegge tilliten, sier Afghanistan-ekspert Elisabeth Eide.

SVs Bjørn Jacobsen mener det er grunn til å gjennomgå de konkrete instruksene i lignende situasjoner som den som skjedde i Afghanistan på lørdag.

Den drepte afghaneren etterlater seg fire barn, og familien hans vil nå søke om erstatning. Dette spørsmålet behandles av NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke sentralt, ISAF.

- De norske styrkene i Afghanistan er jo også en del av NATO, og da mener jeg de har et ansvar for å sørge for at dette går riktig for seg, sier Elisabeth Eide.

Hun mener en erstatningssak må se på hvor mange personer den drepte faktisk forsørger, og hvor mange år det er til barna kan forsørge familien.

- Det  vil ikke være urimelig at norske myndigheter bidrar til at denne familien får hjelp og erstatning, mener SVs Bjørn Jacobsen.