- Forferdelig trist for alle

Kameratene til Bent Brubakken (38), som ble drept i Porsgrunn i fjor, hater ikke tiltalt 25-åring.

- TRIST: Vidar Berg, kameraten til drepte Bent Brubakken (38), er først og fremst trist etter at kameraten døde etter å ha blitt slått ned utenfor et utested i Porsgrunn. Foto: TORBJØRN BERG
- TRIST: Vidar Berg, kameraten til drepte Bent Brubakken (38), er først og fremst trist etter at kameraten døde etter å ha blitt slått ned utenfor et utested i Porsgrunn. Foto: TORBJØRN BERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Nei, vi hater ikke vedkommende. Vi er bare usigelig triste over en idiotisk hendelse hvor vi tapte noe stort alle sammen. Bent ga mye og krevde lite, forteller kameraten Vidar Berg.

I dag satt han og andre kamerater på tilhørerbenken i tinghuset i Skien og hørte både tiltalte og vitner forklare seg. Det ble mange brutale tilbakeblikk til et tidspunkt flere fremdeles sliter med.

Berg ledet for øvrig appellen mot umotivert vold i Porsgrunn sentrum et par uker etter kameratens bortgang i fjor høst.

Slaget
25-åringen fra Bamble som nå sitter på tiltalebenken i Nedte Telemark Tingrett erkjenner å ha gitt Bent Brubakken et solid slag i ansiktet, slik at Brubakken falt bakover.

I fallet slo Brubakken bakhodet hardt i asfalten og knuste bakhodet. På spørsmål om hvorfor han gjorde dette, er tiltalte svært ullen. Han antyder imidlertid at Brubakken skal ha oppført seg utilbørlig overfor tiltaltes samboer.

I forklaringen til politimannen som arresterte tiltalte har han forklart at han følte seg truet av Brubakken, som ikke var noen spinkel person, og valgte å slå.

25-åringen er tiltalt for å ha forvoldt skade på annen person med døden til følge. Straffelovens §229 tredje straffealternativ. Noe som kan gi redusert straff. Det er satt av tre dager til saken, som fører 14 vitner og en sakkyndig. Tiltalte har en voldshistorie bak seg. den 31. juli samme år slo han ned en person i Langesund, slik at vedkommende fikk nesebeinsbrudd.

Gråt i retten
Saken har grepet alle som har vært i befatning med den. Ikke minst politiets egne folk. Første politivitne, en kvinnelig betjent, tok til tårene da hun skulle rekapitulere hendelsesforløpet. Hun kom raskt til åstedet og forsøkte å yte førstehjelp etter beste evne. Noe som viste seg å være vanskelig da flere er eller mindre berusede personer blandet seg inn.

Politikvinnen ble i tillegg med i ambulansen som fraktet Brubakken til Sykehuset Telemark, hvor hun opplevde at Brubakken døde av skadene han hadde fått.

Både aktor Arnfinn Hval og forsvarer Heidi Yssen forteller at gråtende polititjenestepersoner hører til det uvanlig i rettssalene.

AKTOR OG FORSVARER: Arnfinn Hval og Heidi Yssen. Foto: TORBJØRN BERG
AKTOR OG FORSVARER: Arnfinn Hval og Heidi Yssen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

- Hva døde Brubakken av?
Aktor og forsvarer er i stor grad enige i denne saken, og anser den som sådan relativt ukomplisert. Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Det eneste spørsmålet som det kan reises strid om, er hva som egentlig tok livet av Bent Brubakken?

For å få hjelp med dette ble 1. amanuensis og lege ved Rettsmedisinsk Institutt, Arne Stray Pedersen, kalt inn som askkyndig for å fortelle om obduksjonen. Stray Pedersen forklarte at slaget var så kraftig at mest sannsynlig besvimte Brubakken og falt dermed som en stokk bakover, slik at hodeskallen ble knust og førte til store skader på hjernen.

Men han la også fram forklaring som tyder på at både liggestilling og innpusting av blod fra knust nese etter slaget, kan ha medvirket til dødsfallet.

Svært lei seg
Forsvarer Heidi Yssen ønsker å rette en appell til Dagbladets lesere, der hun bedyrer på det sterkeste at tiltalte er svært lei seg for det han har gjort.

-Jeg opplever at dette ikke har kommet godt nok fram i mediene, som har omtalt min klient som en morder, sier hun.

Hun nærer sterk tro på at tiltalte kan slippe med en rimelig dom.

-Han har erkjent det hele og hadde ingen grunn til å tro at slaget var dødelig. Dessuten er straffealternativet etter tiltalebeslutningen det aller laveste for et dødsfall, forklarer Heidi Yssen.