Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forferdelig trist

Erik Tandberg om Neil Armstrongs død.

TRIST:  Erik Tandberg, romfartsekspert og forfatter, mottar nyheten om Neil Armstrongs død med sorg. FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet.
TRIST: Erik Tandberg, romfartsekspert og forfatter, mottar nyheten om Neil Armstrongs død med sorg. FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges fremste romfartsekspert, Erik Tandberg, reagerer med sorg over at Neil Armstrong døde lørdag kveld.

- Det er veldig trist å høre. Han var en fantastisk fagmann og har hatt en stor betydning for romfarten. Jeg visste at han hadde gjennomgått en bypassoperasjon, men alle rapportene etter operasjonen var så gode at jeg trodde han skulle komme seg igjen, sier Tandberg.

Han var først
- Jeg er sikker på at mennesker kommer til å lande på Mars eller andre steder i fremtiden, men det er bare en som kan være den første til å lande i verdensrommet. Det var Neil Armstrong, sier Tandberg som tror at hans navn kommer til å bli stående lenge i historien.

Selv har han har truffet Neil Armstrong ved flere anledninger.

- Jeg hadde gleden av å spiste middag med han og resten av mannskapet på Apollo 11 i 1969 på slottet da de var invitert av Kongen. Dette var like etter månelandingen. Han var en meget sympatisk person. Litt rolig og på grensen til innesluttet, men når man lærte han litt bedre å kjenne, var han en strålende person, sier Erik Tandberg til Dagbladet.

Kommenterte
Han kommenterte månelandingen direkte for NRK, sammen med journalisten Jan P. Jansen i 1969.

- Under landingen lette han lenge for å finne den beste landingsplassen. Han var kaldblodig og ettersom det tok litt tid var det ikke mye drivstoff igjen på tanken. Det var et intenst og nervøst øyeblikk som satte folks nerver i høyspenn, men han viste for alle at han var en fantastisk fagmann med nervene under kontroll, sier Tandberg.

Traff Armstrong i Oslo
Sist han traff romlegenden var i Oslo i 2006. Tandberg mener han har hatt stor betydning for utviklingen av romfarten.

- Da hadde jeg gleden av å intervjue han i Oslo konserthus. Det var i 2005 eller 2006 og var siste gang jeg traff ham. Han etterlater seg et inntrykk av å være mannen som hadde oversikt over ale felt innenfor romfarten. Det var trist at han skulle gå bort nå, sier Tandberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media