RYSTET:
Utviklingsminister Erik Solheim (SV) er på besøk i jordskjelvrammede Haiti. -Grusomt, er beskrivelsen hans av forholdene i en av teltleirene for husløse i hovedstaden Port-au-Prince. 
Foto: Andreas Bondevik / Scanpix
RYSTET: Utviklingsminister Erik Solheim (SV) er på besøk i jordskjelvrammede Haiti. -Grusomt, er beskrivelsen hans av forholdene i en av teltleirene for husløse i hovedstaden Port-au-Prince. Foto: Andreas Bondevik / ScanpixVis mer

Forferdelige forhold i teltleirene i Haiti

- Dette er helt grusomt, utbryter utviklingsminister Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Mange av Haitis jordskjelvofre lever under forferdelige forhold.

- Dette er helt grusomt, utbryter utviklingsminister Erik Solheim i en teltleir for hjemløse.

Leiren ligger i bydelen Delmas i hovedstaden Port-au-Prince, og den huser rundt 5.000 familier - eller rundt 18.000 mennesker. Teltene og blikkskurene er provisorisk satt opp på en søppeldynge.


- Det er helt grusomt å se forholdene her. Folk bor på en søppeldynge med en masse gift i grunnen, sier Solheim (SV).


Mens han snakker, roter grisene i søpla rundt beina hans.


- Det er ille nok nå, men snart kommer regntida. Da vil alt dette bli en eneste gjørme, fastslår han.


- Vi må nå forsøke å hjelpe flest mulig før regntida kommer. Dette er mennesker som trenger alt. Helse, utdanning, beskyttelse, understreker Solheim.


Møtte ofrene

Solheim møtte både mannlige og kvinnelige representanter for de hjemløse tirsdag og drøftet utfordringene de står overfor.


- De er svært opptatt av både helse og sikkerhet, sier utviklingsministeren.


Jordskjelvofrene sier selv at arbeid står øverst på ønskelista.


- Vi vet vi bare kan være her et år, så vi er derfor nødt til å skaffe oss jobber, sier en av lederne for mennene, Samuel Serrain.

Kvinnene frykter den kommende regntida og hva som vil skje med de provisoriske teltene som ligger i og under de bratte skråningene med søppel.


Stå sterkere

Kvinnene i leiren har organisert seg for å stå sterkere sammen og for å ta vare på egne interesser.


- Det er lite lys i leirene, og kvinnene er utsatt for overgrep. De må blant annet få muligheten til å gå trygt på do om natten, understreker Solheim.


- Dessuten frykter de hva som kan bli helsekonsekvensene ved at de bor på en søppeldynge, legger han til.


Ble lovet hjelp

Eliah Diau bor i et lite blikkskur og er på jakt etter materialer for å bygge et bedre sted å bo.


- Det kom noen og noterte navnet mitt og sa jeg skulle få hjelp, men jeg har ikke sett noe til det ennå, sier han til NTB.


- Men jeg trenger materialer for å bygge et bedre sted før regnet kommer, sier han. Diau deler det bittelille blikkskuret sitt med seks familiemedlemmer.


Ifølge hjelpearbeider Simona Palenga fra den amerikanske flyktningkomiteen (ARC) er innbyggerne svært opptatt av at de bare kan bo i leiren et år.


- Mange ønsker ikke å dra tilbake til husene sine. De er traumatiserte og vet ikke om husene er sikre nok til å bo i, forteller Palenga.


Giftig grunn

Når det gjelder giften i grunnen under leiren, har beboerne tatt kontakt med myndighetene og jordeieren for at de skal foreta tester.


Rundt 1,3 millioner haitiere mistet hjemmene sine i naturkatastrofen for snaue tre måneder siden, og hundretusenvis lever nå i leirer i Port-au-Prince.


Det er første gang Solheim reiser til jordskjelvrammede Haiti. Han innledet sitt tre dager lange besøk mandag.


NTB