STORE BELØP: Omkring 10 000 mennesker er i Oppland i helga for å delta i Birkebeinerrittet. Flere sykler er i døgnet før arrangementet blitt stjålet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STORE BELØP: Omkring 10 000 mennesker er i Oppland i helga for å delta i Birkebeinerrittet. Flere sykler er i døgnet før arrangementet blitt stjålet. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Birkebeinerrittet 2018

Forferdet etter Birken-tyveri: - De kom på natta og klippet låsene

Dyre sykler sjålet før Birkebeinerrittet. - Organiserte gjenger kommer opp på Rena og Lillehammer.

I helga er rundt 10 000 mennesker samlet for det tradisjonsrike Birkebeinerrittet.

Terrengsykkelløpet mellom Rena og Lillehammer er i gang fra tidlig lørdag morgen, men noen deltakere har fått ødelagt løpet allerede før start.

- Det kom noen her i natt som har klippet låser og tatt med seg sykler, sier Lars Ole Sveen til Dagbladet.

- Målrettet

Han driver Rena camping, som er fullbooket i helga som følge av rittet. Campingsesongen er på hell, men Birken-helga fører hvert eneste år til stappfulle overnattingssteder på Rena.

- Dette er første gang noen har stjålet sykler fra oss. Jeg har drevet her i seks år og har aldri opplevd liknende, sier Sveen.

Han reiste selv fra campingplassen rundt midnatt fredag kveld, og var tilbake 04.30 lørdag morgen. Da var syklene allerede borte.

- Jeg vil tro det var målrettet. Dette var to karer som hadde med seg tre sykler. Dette er sykler som trolig koster titusener av kroner, sier Sveen.

STJÅLET: Syklene ble stjålet fra Rena camping i natt.
STJÅLET: Syklene ble stjålet fra Rena camping i natt. Vis mer

Organisert

Informasjonssjef i Birken AS, Randi Bolstad, sier til Dagbladet at de har fått flere meldinger om sykkeltyverier.

- Dette er selvfølgelig veldig leit å høre om. Vi har opplevd dette for noen år siden. Organiserte gjenger kommer opp på Rena og Lillehammer til arrangementet og vet at det er mange dyre sykler i omløp, forteller hun.

Ifølge Bolstad er det strengt vakthold på arrangementets arealer.

- I går kveld fikk vi også melding om at tre sykler var stjålet fra et bolighus på Rena. Jeg har ikke mer detaljer om hva som skjedde der, men det er fælt å høre om, sier hun.

Rena Camping har ikke overvåkningskameraer, og de har så langt ingen spor å gå på eller indikasjoner på hvem som kan ha utført tyveriet.

- De som ble frastjålet syklene anmelder sakene der de er hjemmehørende. Vi vet ikke noe særlig mer enn det meldingen går på, sier operasjonslelder Trond Skjøld i Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Patruljer ute

Politiet fikk inn melding fra både campinginnehaveren og en av de fornærmede lørdag morgen.

Det er 26. gang Birkebeinerrittet arrangeres, og både politi, lokalbefolkningen og frivillige er blitt godt vant med det som er et av verdens største terrengsykkelritt. Det arrangeres både Birkebeinerrittet, Halvbirken Ultrabirken og arrangementer for barn og ungdom i dag.

- Vi har patruljer på Rena og oppe i høyden i dag. Vi har hatt dette rittet noen år og alle vet hva som kreves, sier Skjøld til Dagbladet.

- Forferdet

For de to karene som fikk frastjålet syklene fra Rena camping, ser det ut til å gå mot en løsning.

- Jeg ble forferdet da jeg hørte om det. Jeg synes veldig synd på de som mistet syklene sine. En ting er sykkelen, som de sikkert har forsikring på. Det er verre at det har brukt et års tid på å forberede seg. De var rimelig klare for å sykle i dag, sier han.

De to ofrene gikk i dag tidlig til Birken-arrangøren med håp om å få låne sykler for å fullføre dagens ritt.

- Jeg har ikke hørt noe nå, men håper absolutt de får syklet. Vår samarbeidspartner Scott er behjelpelig med å låne ut både på Lillehammer og Rena. Vi har også Sport 1, som kan stille opp, sier Randi Bolstad i Birken AS.