Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forfølgelse av muslimer

Antirasistisk Senter reagerer sterkt på forslaget om hijabforbud i skolen.

FORFØLGES: Antirasistisk Senter mener debatt om muslimske klesplagg begynner å nærme seg forfølgelse. Foto: Bølstad,Geir/Dagbladet.
FORFØLGES: Antirasistisk Senter mener debatt om muslimske klesplagg begynner å nærme seg forfølgelse. Foto: Bølstad,Geir/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ap-nestleder Helga Pedersen sier i dag til Dagbladet at hun vurderer om hijab bør forbys i grunnskolen. Frp ønsker allerede et slikt forbud, og det diskuteres også i SV. Nå rykker Antirastisk Senter ut med et tydelig varsku.

- Dette begynner å ligne forfølgelse av muslimer. Iveren etter forbud har noe totalitært over seg. I et demokrati motarbeider vi andre syn med debatt, ikke forbud. Ønsket om hijabforbud baserer seg også på et ekstremt ensidig og fordomsfullt syn på hva en hijab er, sier kommunikasjonsanvarlig Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Han påpeker at hijab er en konservativ klesdrakt, men at det ikke er forbudt med konservativ klesdrakt i Norge

- Dette er å skyve barna foran seg i en kamp mot islam — slik vil det oppfattes av mange muslimer, og slik er det i stor grad. Vi påbyr ikke søndagsskolebarn å kle seg mer løselig. Vi forbyr heller ikke foreldre å lære opp sine barn etter sitt - konservative eller sosialistiske - syn, sier Berglund Steen.

- Forakt for muslimer
Han mener også ideen om å forby hijab er blindt i forhold til situasjonen i Norge.

- Alle som deltar i debatten, og som stort sett bor i Oslo, må jo se kvinner i hijab overalt omkring seg som studerer og jobber. Heller enn å omfavne og fremme denne utviklingen, velger de den helt unødvendige brutaliseringen av debatten som forbudstankegangen representerer, sier Berglund Steen.

Han tror mange muslimske jenter vil oppleve et slikt forbud som en grov integritetskrenkelse.

- Muslimer som vokser opp i Norge ser nå en offentlighet som har tatt fyr med en forakt for deres bakgrunn og deres familier. Det vi får, er stadig flere mennesker som spør seg om de virkelig hører hjemme i dette samfunnet, om det gir mening for dem å kalle seg norske, sier Berlund Steen.

-Ekstrem symboldebatt
Antirasistisk Senter tror heller ikke at et forbud mot hijab vil endre den faktiske kvinneundertrykkelsen.

- Den eneste forutsigbare konsekvensen av forbud, er opplevelsen av økt utstøting. Ekstreme symboldebatter som dette skygger for det virkelige integreringsarbeidet - innen utdanning og arbeidsliv, sier Berglund Steen.

ROPER VASKU: Kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.
ROPER VASKU: Kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. Vis mer

- Vantro
Gruppeleder i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, synes uttalelsene fra Antirasistisk Senter er useriøse.

- Dette er en prinsipp- og verdidebatt. Vi må kunne diskutere hijabforbud uten å bli stemplet som dette. Jeg reagerer med ganske stor vantro på at man kan dra et forslag så langt. Jeg finner meg rett og slett ikke i det, sier han til Dagbladet.

Han viser til at ulike typer hijabforbud er innført i overveiende muslimske land som Egypt, Tunisia og Tyrkia.

- Det er ganske useriøst å bruke denne typen uttrykk når selv muslimske land har sett behovet for å begrense bruken av hijab, sier Keshvari.

- Mener du at Norge har noe å lære av klespolitikken i land som Egypt, Tunisia og Tyrkia?

- Nei, men når dette kan gjennomføres i land med så stor overvekt av muslimer, så kan det ikke være så problematisk å gjøre det i Norge med bare tre prosent muslimer, sier Keshvari.

Han mener Antirasistisk senter roper «ulv, ulv» og bruker rasismebegrepet unødvendig.

- Det finnes etter hvert så mange organisasjoner som må rettferdiggjøre sin eksistens ved å rope om rasisme. Disse kappes om offentlige midler, sier Keshvari.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!