LEI AV HEKSEJAKT: Hells Angels åpner dørene, og kommenterer nå påstander fra Kripos. De mener politiets forfølgelse av Hells Angels og ander MC-klubber har gått for langt. De har nå engasjert advokat.  Her er Ove Jørgensen Høyland  ( t.h) og Rune Olsgaard som medlemmer av Hells Angels MC i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LEI AV HEKSEJAKT: Hells Angels åpner dørene, og kommenterer nå påstander fra Kripos. De mener politiets forfølgelse av Hells Angels og ander MC-klubber har gått for langt. De har nå engasjert advokat. Her er Ove Jørgensen Høyland ( t.h) og Rune Olsgaard som medlemmer av Hells Angels MC i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

-Forfølgelsen av MC-klubbene har gått for langt

Hells Angels og andre MC-klubber har startet opp «Payback Norge» for å ta opp kampen mot politiet. Nå har de bedt om hjelp fra stjerneadvokat John Christian Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -Det har gått for langt. Vi i Hells Angels MC er vant til å bli forfulgt av politiet, men kampanjen nå er blitt så vidtrekkende. Dette rammer ikke bare oss lenger, sier Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard og Ove Jørgensen Høyland.

Hvorfor er vi ikke dømt? MC-klubben gir svært sjelden intervjuer.

Når de nå gjør et unntak er det fordi de mener den nye offensiven mot MC-klubbene krenker de grunnleggende menneskerettigheter. 

Ifølge Kripos er HA er et kriminelt nettverk som utøver vold, narkosalg og torpedovirksomhet, og de brer om seg med nye klubber og medlemmer.

Selv mener de dette er feil:

-Hvis vi var det, hvorfor har vi ikke blitt dømt for organisert kriminalitet? Politiet avlytter jo telefonene våre, har hemmelige ransakinger, romavlytting og er etter oss hele tida, sier Jørgensen Høyland. 

-Ifølge Kripos er 75 prosent av Hells Angels  MC-medlemmer og prøvemedlemmer er straffedømt, gjør ikke dette Hells Angels til et kriminelt nettverk?

- De fleste dommene mot medlemmer i klubben har skjedd før de ble medlemmer i Hells Angels. 1 av 3 norske gutter mellom 18 og 25 år har vært siktet i en straffesak. Kriminalitet skjer i alle samfunnslag, være seg politikere eller politi. Selv om det er et par høytstående politikere i Frp som har vært innvolvert i et par pedofililignende saker så gjør ikke det Frp til et pedofilt parti. Det er flere dømte innen politiet enn det er i MC miljøet. Alle skjønner jo at politiet ikke er en kriminelt nettverk av den grunn. Det er like usaklig som når de påstår at vi er et kriminelt nettverk. Vi er en MC-klubb, sier de to.

Hells Angels har et eget «defence fund» som går til å støtte innsatte medlemmer. 

-Forherliger dere kriminalitet?

-Nei. Har du en bror som går i fengsel, så blir han ikke støtt ut av familien av den grunn. Det er det samme med oss. Det er logisk å hjelpe dem man står nær, sier Jørgensen Høyland.

-Hvor får dere penger til fondet og til å drifte klubbene?

-Vi tar av innsamlede midler og fra egne lommer fra det vi får inn av lønn eller trygd, alle chipper inn. Bikerkulturen handler om å ta vare på hverandre.

-Så det kommer ikke fra dopsalg, torpedovirksomhet eller pengeinnkreving, slik som Kripos hevder?

-Nei selvfølgelig ikke, burde det ikke vært dommer på det da?, spør talsmennene. 

-Mange galninger Dagbladet blir tatt i mot i Strømveien i Oslo. Inngjerdet, vel bevokta av flere overvåkningskamera ligger HAs svartmalte lokale.HA-talsmennene hevder de ikke er i krig med andre MC-klubber, det tilhører fortida, nå er det bare ro i MC-miljøet.

Ifølge de to tar utenlandske klubber tar kontakt med dem for å lære av fredstilstanden i Norge.

-Så hvorfor har dere alle overvåkningskameraene?

-Det er mange galninger der ute som vil ha kontakt med oss. Alt fra psykotiske personer som har angrepet oss, til folk ringer oss om natta og ber om hjelp, noen kommer hit for å prøve å kristne oss også, sier Jørgensen Høyland.

Som Dagbladet skrev i går, har politiet med Kripos i spissen trappet opp kampen mot det de mener er en kriminell del av MC-miljøet. 
-Nå skal politiet isolere oss fra samfunnet, og la samfunnet gjøre jobben for dem. Men det er ingen jobb å gjøre. Vi er en del av samfunnet, sier Jørgensen Høyland. 

Med kommunene på laget skal de uønsket klubbene røykes ut ved at man gjør det svært ubehagelig for dem.

Utelivsbransjen presses til å nekte MC-gjengene adgang med klubbeffekter, næringslivet oppfordres til boikott, kommunen skal sjekke klubblokaler, skjenkebevilling, skatt og trygd og inndra klubbmidler, om de kan. 

Ifølge Kripos er Hells Angels et kriminelt nettverk, selv benekter de dette.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Ifølge Kripos er Hells Angels et kriminelt nettverk, selv benekter de dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

-Vi har vært vant til dette lenge og vært tause. Men når alle motorsyklister plutselig er kriminelle, er det nok, sier Olsgaard. 

Ifølge HA-talsmennene er politiets nye taktikk et brudd på norsk lov og FNs menneskerettighetskonvensjoner. MC-miljøet har derfor engasjert John Christian Elden som advokat. 

-Fra nå av vil vi forfølge disse tingene rettslig, sier Jørgensen Høyland.

-Hele bikermiljøet rundt oss blir rammet av dette. De bør tenke på rettssikkerheten til uskyldige folk. Dette er flaut for Norge, supplerer Olsgaard.
-Sier mye om miljøet  De to «englene» har en klar oppfatning av hvorfor den kraftige offensiven mot dem er satt i gang.

- Etter ransbølgen tidlig på 2000-tallet fikk Kripos masse ressurser. Det samme gjorde de med gjengkrigene i Oslo. Nå er ransmiljøet knekte og gjengmiljøene ligger nede. De lager seg et fiendebilde fordi de ikke har noe annet. Kripos bruker oss for å få ressurser. Det er det dette handler om, sier Olsgaard.
—1-prosentklubbene definerer seg utenfor samfunnets regler. 60—70 prosent er straffedømt. Når politiet finner 13 skuddklare våpen under razzia i klubbhuset til HA i Oslo, så sier det mye om dette miljøet. Og dette er bare ett eksempel.Om de er dømt eller ikke dømt for organisert kriminalitet blir litt teoretisk, sier leder for etterforskningsavsnitt i Kripos, Atle Roll-Matthiesen.

BISTÅR: Advokat John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet at han skal bistå MC-klubbene. Foto: Ole Morten Melgård.
BISTÅR: Advokat John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet at han skal bistå MC-klubbene. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer