Forfølgeren har meldt seg

To jenter har fortalt politiet at de ble forfulgt av en ukjent mann bare timer før Anne Slåtten (22) ble drept. Nå har mannen meldt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet opplyste på pressekonferansen i dag at de ikke så på hendelsen som dramatisk etter at mannen nå har meldt seg og vil bli avhørt i dag.

- Det ser ut som hendelsen har sin naturlige forklaring, sa lensmann Kjell Fonn i Førde på en pressekonferanse i Førdehuset i formiddag.

Men inntil i går var den da ukjente mannen et interessant spor.

Mannen tok ikke direkte kontakt med de to jentene på henholdsvis 18 og 19 år, men han skal ha fulgt etter dem hele veien hjem til kjellerleiligheten der en venninne av jentene bor i Grovene-området i Førde. Jentene har forklart til politiet at mannen trolig er i 20-åra, og at han fulgte etter dem fra utestedet Riverside i Førde sentrum da de gikk like etter klokka to natt til søndag.

Bare noen timer før drapet på 22-årige Anne Slåtten trolig skjedde, fulgte mannen etter jentene forbi funnstedet i Angedalsveien i Førde.

Jentene ble da så redde at de la på sprang, men mannen klarte å holde følge med dem. Han fulgte etter dem til hjemmet deres, der han tok seg inn. Først da han fikk beskjed av venninnen om å gå ut, skal mannen ha forlatt stedet. Det gjorde han uten motstand, melder NRK.

Jentene gikk til politiet med opplysningene dagen etter at Slåtten ble funnet drept.

- Forsøkt voldtatt

Ifølge VG tror politiet at drapet på Anne Slåtten var seksuelt motivert. Teorien skal være styrket etter funn på den drepte. Gjerningsmannen klarte imidlertid ikke å misbruke 22-åringen seksuelt.

Politiet har ved flere tidligere anledninger bekreftet at Slåtten ikke ble misbrukt før hun ble drept, og ifølge avisa tror de at drapsmannen ble forstyrret av noe.

Lensmann Kjell Fonn vil ikke kommentere mulige drapsmotiver.

Slåtten ble funnet fullt påkledd i et skogholt i ved Angedalsveien. Det var ingen tilsynelatende tegn til voldsom kamp på stedet, men rettsmedisinerne har slått fast at 22-åringen ble kvalt til døde.

Ifølge Dagbladet var Anne Slåttens siste minutter trolig en desperat kamp for å unngå drapsmannen. Trolig løp hun for livet, men ble innhentet. Hun havnet i et basketak i ei dump to og en halv meter fra gangveien. Der ble hun drept.

Voldsmann i Førde drapshelga

Lensmann Kjell Fonn bekrefter i dagens utgave av lokalavisa Firda at politiet kjenner til at en kjent voldsmann var i Førde samme helga som Slåtten ble drept.

Ifølge Firda er mannen, som ikke kommer fra Førde, dømt for vold med døden til følge mot en ung kvinne. Han ble dømt i tingretten, men er ikke inne til soning. Den voldsdømte anket dommen.

Lensmann Fonn vil ikke kommentere om de har sjekket mannen inn eller ut av saken, melder Dagbladet.

Gjennomsøker hybel

Over tretti politifolk i Førde leter nå på spreng etter den eller de som tok livet av Anne Slåtten. Etterforskerne arbeider med å kartlegge alle bevegelser i Førde sentrum mellom klokka 04 og 09 søndag morgen, og to Kripos-analytikere bistår politiet med å systematisere all informasjon de får inn.

Politiet i Førde står så langt uten noen mistenkte i jakten på Anne Slåttens drapsmann. Etterforskerne mottar imidlertid stadig flere tips og vitneobservasjoner. Så langt er det kommet inn over 150 tips i saken.

I går startet kriminalteknikere fra Kripos det møysommelige arbeidet med å gjennomsøke hybelhuset der Slåtten bodde sammen med ni andre studenter - sju jenter og to gutter.

Biologiske spor

På stedet der sykepleierstudenten ble funnet kvalt, kan politiet allerede ha sikret seg fingeravtrykk av drapsmannen.

Dagbladet får bekreftet at kriminalteknikerne har sikret biologisk materiale og fingeravtrykk på åstedet. Disse sporene kan være det som feller drapsmannen.

Også på den dreptes klær og på jord klebret til sykepleierstudentens hud leter politiets teknikere etter fingeravtrykk.

Nå jakter politiet på gjerningsmannens avtrykk på søppel rundt drapsstedet.

Lapp var blindspor

Politiet i Førde meddelte i går at en mystisk lapp som var funnet inne på hybelen ikke har betydning for saken. Det var Slåttens hybelkamerat Stian Henriksen som fant lappen, der Slåtten uttrykte frykt, etter at han og vaktmesteren låste seg inn på 22-åringens hybel.

I ettertid viste det seg at lappen var bildetekst til et bilde i 22-åringens fotoalbum.

Lappen var et forslag til undertekst til et fotografi av en krokodille. Den ble funnet sammen med flere andre forslag til tekster på bilder i albumet som hun arbeidet med. Lappene lå i en søppelkurv i hybelen hennes.

Etterforskerne fant også en filofax som Slåtten brukte som lommebok. Filofaxen ble funnet i et avlåst garderobeskap på sukehjemmet der Slåtten arbeidet. Ikke noe manglet i lommeboken.

Slo alarm

Anne Slåtten, som opprinnelig kom fra Hjelmeland i Rogaland, begynte på sykepleierstudiet ved Høgskolen i Sogn og Fjordane i fjor høst. Samme helg som hun ble drept, skulle hun begynt praksistida si på sykehjemmet Førde helsetun.

Tidlig søndag morgen ble kolleger bekymret da den pliktoppfyllende 22-åringen aldri dukket opp på jobb, som skulle startet klokka 07.30. De kontaktet venner og hybelkamerater av Slåtten, som på ettermiddagen meldte henne savnet til politiet.

Mandag ettermiddag ble liket av den unge kvinnen funnet ved veien til sykepleierstudentens jobb i Førde sentrum.

Hørte skrik

Dagen før hun forsvant hadde Slåtten hatt kveldsvakt på sykehjemmet. Hybelkamerater så henne klokka 23.30 lørdag kveld, da hun gikk og la seg i bokollektivet på Hamretunet like utenfor Førde sentrum. Slåtten ble oppringt av kjæresten sin - som bor i Rogaland - natt til søndag klokka 03.30. Politiet tror hun befant seg på rommet sitt da kjæresten ringte.

Dette er det siste kjente livstegnet fra 22-åringen.

På grunnlag av kartlegginger av bevegelser i Førde tror politiet at Slåtten gikk fra hybelen omtrent klokka 06.50. Samme morgen hørte vitner kvinneskrik fra området der Anne Slåtten ble drept.

22-åringen ble trolig innhentet av en ukjent person ikke langt fra stedet hun ble funnet drept i Angedalsveien. Undersøkelsene på åstedet tyder på at hun skal ha løpt for livet. Skulderveska, som blant annet inneholdt mobiltelefonen, ble funnet i veikanten to til tre meter fra stedet hun ble funnet drept.

Trolig ble hun kvalt og drept noen minutter før klokka 07.30 søndag morgen. Politiet mener at alt var over i løpet av få minutter.

MINNET MEDSTUDENT: Medstudenter på sykepleierskolen i Førde tente lys etter minnestunden for Anne Slåtten dagen etter at hun ble funnet drept.
SAUMFARER HYBELHUS: Politiet startet i går det møysommelige arbeidet med å undersøke Anne Slåttens hybel i Førde.
ÅSTEDET: kriminalteknikere lette etter spor på stedet der Slåtten ble funnet drept.
DREPT: Anne Slåtten (22).