Forfølges av de grusomme minnene

FROGNER (Dagbladet): Hans Orderud (72) oppdaget det grusomme trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård. En av de drepte var hans egen bror - og beste venn - Kristian Orderud (81).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver natt hjemsøkes han av de grusomme minnene. I går satt han på bakerste benk da rettssaken mot de fire drapstiltalte startet.

Han hadde stålsatt seg for møtet med media og sin drapstiltalte nevø, Per Kristian Orderud (47).

- Det er bra at saken endelig er kommet i gang, sa Hans Orderud til Dagbladet i en rettspause i Frogner grendehus i går.

Alvorlig

Tragedien han ble vitne til i kårboligen på Orderud gård, har gått sterkt inn på ham. Han ønsker likevel å følge deler av rettsforhandlingene.

Han må ha svar på spørsmålene som plager ham, hvem drepte broren Kristian Magnus Orderud (81), Marie Orderud (84) og deres datter, Anne Orderud Paust (47).

Det var en alvorlig Hans Orderud som lot seg fotografere mens Dagbladet snakket med ham i går. For snart to år siden ble det tatt et annet bilde av ham. Det er tatt 23. mai 1999 foran kårboligen, få timer etter at han hadde funnet de drepte. Den massive politietterforskningen var allerede i gang.

- Jeg mistet min aller beste venn. Vi hang sammen daglig. Jeg hadde bil, det hadde ikke Kristian. Dermed ble det til at jeg ga ham skyss rundt omkring. Kristian, Marie, kona mi og jeg reiste sammen til mange land, blant annet USA. Der besøkte vi Anne og Per Paust, ektemannen hennes.

Det fortalte Hans Orderud til Dagbladet få måneder etter trippeldrapet, i et ikke tidligere publisert intervju.

Slik beskrev han timene før han fant de drepte:

- Jeg så bilen til Anne stå utenfor kårboligen lørdag formiddag. Allerede da stusset jeg, siden alle tre hadde planlagt å kjøre til Risør og tilbringe pinsen der. Men etter å ha vurdert fram og tilbake, bestemte jeg meg for ikke å kjøre bort og sjekke. Avgjørelsen plager meg egentlig ikke. Forbrytelsen var allerede et faktum.

Da Hans Orderud også søndag så Annes blå Golf parkert på samme sted, ante han uråd. Ikke minst fordi han hadde ringt kårboligen flere ganger - uten å få svar.

Han dro til kårboligen, og på baksiden oppdaget han den knuste verandadøra. Han tok seg inn i boligen.

- Det var et voldsomt slag å finne de tre drept. De var ille tilredt. Jeg rørte ingenting bortsett fra telefonen. Med den ringte jeg til politiet.

Hans Orderud så de tre én gang til - på Rettsmedisinsk institutt før de ble lagt i kistene.

Hans Orderuds sønn, Harald, forteller at synet fra kårboligen hjemsøker faren hver kveld når han skal gå til sengs.

- Far har vært utsatt for en ekstrem belastning, sier sønnen Harald.

- Han ønsker sterkt å få vite hvem som har begått de grufulle drapene. Han trenger en konklusjon.

Hans Orderud er sykmeldt, og skal ikke selv vitne under rettsforhandlingene.

Advokat Tor Kjærvik, som forsvarer Lars Grønnerød, sa i retten at han vil be om at deler av Hans Orderuds seks detaljerte politiforklaringer blir lest opp for retten. Med fokus på hans observasjon av åstedet med de drepte, og hans grundige kjennskap til arvestriden.

Hadde nøkkel

Slik beskrev statsadvokat Jørn Maurud i sin innledningsprosedyre synet som møtte Hans Orderud da han fant de drepte:

- Hans Orderud hadde nøkkel til hovedinngangen. Han låste seg inn, men oppdaget at neste dør, mellom vindfanget og hallen, var låst fra innsida. Så han tok seg opp på baksiden, der han fant verandadøra knust. Like innenfor døra kunne han se sin svigerinne, Marie Orderud, ligge i en blodpøl. Inne på kjøkkenet fant han Anne Orderud Paust, og på soverommet lå broren Kristian Orderud. Alle tre var skutt og drept.

23. MAI 1999: Dette bildet av Hans Orderud ble tatt få timer etter at han hadde funnet de tre drepte i kårboligen på Orderud gård. Et grusomt syn møtte ham inne i boligen.