Forfølges av slanketilbud

Martha Vindedal Førde (18) er møkk lei av å finne personlige slanketilbud i posten. Siden 12-årsalderen har tilbudene på vidunderkurer forfulgt henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble mobbet for å være tjukk. Å få en haug med slanketilbud fra 12-årsalderen, gjorde at jeg tenkte ekstra mye på om jeg var tjukk, sier Martha.

Likevel har hun aldri gått på slanketilbudene.

- Jeg har aldri slanket meg. Jeg har sett nok av dem som sliter med spiseforstyrrelser, og tror ikke på slike hokus-pokus-kurer, sier Martha fra Lærdal i Sogn.

- Ekkelt

Hun har begynt å bli vant til rekken av slankebrev som åpner med «Kjære Martha Vindedal Førde» eller «Kjære venn». I fjor mottok hun reklame som var laget som en avisartikkel med informasjon om nok et slankeprodukt. «Jeg har prøvd det. Det virker. Ring...» sto det håndskrevet på en lapp.

- Jeg trodde det var et par bekjente som tulla med meg. Men det var bare nok et slanketilbud, sier Martha.

I dag synes hun slanketilbudene fra mer eller mindre seriøse firmaer er irriterende.

Pappa Arild W. Førde er irritert og føler seg maktesløs. Gang på gang har han sett datteren motta det ene slanketilbudet etter det andre. Han har forsøkt å fjerne datteren fra listene som brukes av slankefirmaene, men uten å lykkes.

- En vet jo ikke hvordan en ung jente kan reagere på dette. Det er nok av dem som sliter med anoreksi og bulimi i dag, sier Førde.

Kjøpte navn?

Hvordan Martha havnet i listene vet ingen.

- Vi har kjøpt navnet hennes fra et engelsk firma. Hun har meldt sin interesse for et slankeprodukt i 1994, sier direktør Rune Halvorsrud i Bio Instituttet.
- Det stemmer ikke. Jeg har aldri bestilt etter mottatt noe sånt. Og hvorfor blir tilbudene sendt til min gamle adresse fra 1991? spør hun.

I april kunne Bio Instituttet tilby Martha slanketabletter, som ifølge den skal være så effektive at Martha riskerer fetekur, fordi hun kommer til å miste for mye vekt!

- Er 18-åringer i målgruppa til Bio Instituttet?

- Nei, vi vil helst ha folk over 30 år. 18-åringer har jo en tendens til å slanke seg, selv om de ikke trenger det. Men en 18-åring er jo voksen, sier Halvorsrud.

Forbrukerråd Per Anders Stalheim reagerer på slanketilbudet.

- Brevet er personlig og kan oppleves spesielt for mottakerne. Det spiller på ungdommens usikkerhet, sier Stalheim til Dagbladet.