Forførere i medvind

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet går fram med 2,5 prosentpoeng og får en oppslutning på MMIs siste partibarometer på 26,4 prosent. Det er riktignok nesten 5 prosentpoeng lavere enn partiet fikk på Infacts automatiske måling i forrige uke, men bekrefter tendensen som viser at Frp har vinden i ryggen.

Når regjeringspartiene samlet går tilbake og mister flertallet bak seg i Stortinget, gir målingen et varsku om hva vi kan ha i vente om tre og et halvt år. Frp er nå større enn de tre andre borgerlige partiene til sammen. Det har etablert seg som Norges nest største parti. Det er ikke usannsynlig at vi i løpet av perioden vil oppleve at Frp får størst oppslutning av alle partiene. Det har vært større enn Ap før. Med en slik posisjon vil partiet mest sannsynlig kunne tvinge seg til makt ved en borgerlig valgseier i 2009, med mindre KrF ser skriften på veggen og bytter side.

Forklaringene på Frp\'s framgang er mange. Det siste bykset skyldes trolig bråket omkring Muhammed-tegningene som partiet har utnyttet effektivt. Fra å være et «fremmedfiendtlig parti» benyttet Frp denne gangen situasjonen til å være en «forsvarer av vestlige verdier». Og det appellerer til flere enn dem som velger Frp på grunn av sin fremmedfrykt.

Når protestene og bålene rundt om i verden slokner, vil det likevel være Frp\'s posisjon som det eneste gjenværende protestparti som er partiets beste kort. Før valgkampen delte Frp delvis denne rollen med sin rake motsetning, SV. Da bekymret ansvarlige politikere seg for det faktum at fløypartiene økte sin oppslutning. Nå er det bare ett «uansvarlig» parti igjen som bruker oljepenger som en arabisk prins.

Frp er den eneste forfører igjen på banen. Fra opposisjon kan partiet dyrke sin spesialøvelse med å sektorisere politikken. Det kan velge det populære standpunkt, og gå mot det upopulære, uten å måtte forsvare helheten i sin politikk. Det kan appellere til alle som trenger mer offentlig støtte, samtidig som det kan love skatte- og avgiftslette til andre. Selv om det ikke går i hop, rent økonomisk, er det virkningsfullt. Det forfører, og nordmenn vil bedras.