Forføreren Petersen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyrebølgen er nå kommet opp i willochske dimensjoner og fallhøyden for surferen og skattefristeren Jan Petersen er blitt formidabel. I løpet av noen korte forsommeruker har Høyre gjort nesten like store byks på meningsmålingene som Frp gjorde i høst. Og det har skjedd fra et dårligere utgangspunkt. Typisk nok er vandringen størst nettopp fra Frp til Høyre. Og disse velgerne er mildt sagt lett bevegelige. Men tilsiget er også betydelig fra andre partier. Begge partier er åpenbart i stand til å friste og til å begeistre. Arbeiderpartiet og sentrumspartiene sliter med begge deler. Spørsmålet er om Høyres form vil vare fram til valget, eller om partiet har nådd toppen av formkurven for tidlig.
  • Ap har knapt hatt tid til å gå på velgerjakt. Så avhengig har partiet vært av å få gjennomført sine store reformer på Stortinget - for øvrig i nært samarbeid med Høyre og Frp - at man har utsatt motoffensiven. Når den nå kommer, vil velgermassen få se medaljens bakside. Skattelettelser i det omfang som Høyre og Frp foreslår, vil ha virkninger som folk flest ennå ikke har tatt inn over seg. Statsministeren nevnte bare en av dem på sin halvårlige pressekonferanse i går. Én dags sykefravær vil med Høyres forslag til redusert sykelønn koste mer for den jevne lønnstaker enn det partiet vil gi ham i skattelette neste år.
  • I ukene framover vil vi få høre hvordan Høyres og Frp's politikk vil påvirke arbeidstakeres situasjon i sin alminnelighet. Partiene har for eksempel foreslått innstramminger i den avtalefestede pensjonsordningen som mange i dag nyter godt av og svært mange yrkesaktive ser fram til som en gyllen mulighet. Høyre og Frp er dessuten mer enige med arbeidsgiverne enn arbeidstakerne om regler og avlønning i arbeidslivet.
  • Regjeringspartiet vil dessuten ha fordelen av å hente fram godbiter fra neste års statsbudsjett. Noe må vi forvente at Stoltenberg har i bakhånd i tillegg til sin sosialøkonomiske fornuft. Men det begynner å haste. Det er bare 81 dager igjen til valget. Det siste året har vi imidlertid sett at svært mye kan skje på kort tid i norsk politikk.