Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forført av Jern-Erna?

I morgen stemmer Arbeiderpartiets stortingsgruppe mot å la 98 vietnamesiske flyktninger komme til Norge. Ap\'s snuoperasjon skyldes et brev fra Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en veldig vanskelig sak. Vi var i utgangspunktet positive til å la regjeringen utrede muligheten for å ta imot disse flyktningene. Det har regjeringen gjort, og så kom et brev fra Erna Solberg med negativt svar, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne, Signe Øye.

 -  Og da snudde partiet?-  Ja, vi må forholde oss til det statsråden legger fram, sier Øye.

I går skrev Dagbladet om en gruppe vietnamesiske båtflyktninger som i 15 år har levd under uverdige forhold på Filippinene. Hjemlandet Vietnam vil ikke ha dem, og Filippinene har så langt ikke villet gi dem statsborgerskap.

I morgen avgjør Stortinget om vietnameserne, som har slektninger i Norge, skal få opphold her i landet.

Storbritannia, USA, New Zealand og Australia har sagt seg villige til å ta imot flyktninger med familie i disse landene.

Engangslov

Arbeiderpartiets Signe Øye var sammen med representanter for SV, KrF, Senterpartiet og Venstre med på å fremme forslaget om å finne en løsning for flyktningene. I morgen må hun stemme mot sitt eget forslag.

-  Har Ap latt seg presse av Høyre i denne saken?-  Nei, det har vi ikke. Dette er fortsatt en vanskelig sak, men Ap har landet på at det ikke er riktig å lage en særlov som skal brukes bare én gang for at disse skal få komme, slik flertallet går inn for, sier Øye.

I brevet fra kommunalminister Erna Solberg (H) står det at det foreligger et lovforslag i det filippinske senatet som skal sikre de vietnamesiske flyktningene rett til å søke om oppholdstillatelse og statsborgerskap på Filippinene.

Kieu Tran, talsperson for støttegruppa for båtflyktninger, mener forslaget er dødt. -  Dette lovforslaget falt bort i mars 2004, og noe nytt forslag er ikke fremmet, sier hun.

Erna Solberg mener det ikke stemmer. Grunnen til forsinkelsen er at en lobbygruppe, som Tran samarbeider med, har lyktes i å forsinke forslaget, mener Solberg.

Tran ser dette som «helt absurde anklager».

-  Vi kan dokumentere at vi støtter dette forslaget, sier Tran.

Misvisende?

Erna Solberg mener uansett at lovforslaget ikke er det viktigste.

-  Det viktige er at FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, sier at disse ikke er flyktninger. Det vil medføre en veldig stor endring i norsk flyktningpolitikk, hvis vi skulle gå bort fra at det er høykommissæren som avgjør hvem som trenger beskyttelse. Denne saken er ikke så unik at det åpner for å gjøre unntak som vil innebære en stor endring av vår innvandringspolitikk. Lar vi dem få komme til Norge, blir det til fortrengsel for andre grupper som har behov for beskyttelse innenfor flyktningkvoten, sier Solberg.

Fagsjef i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Rune Berglund Steen, mener informasjonen fra Solberg er misvisende.-  Her har hun valgt ut informasjon som gir inntrykk av at situasjonen for disse menneskene ikke er så alvorlig. Statsråden hevder at de kan vende tilbake til Vietnam, men Vietnam har imidlertid ikke svart på UNHCRs henvendelse om dette, sier Steen, og legger til:

-  Det er uheldig hvis Ap\'s beslutning baseres på misvisende informasjon fra statsråden.

98 VIETNAMESISKE FLYKTNINGER
UROKKELIG: Statsråd Erna Solberg lar seg ikke overbevise av Kieu Tran om at de vietnamesiske flyktningene er kvalifisert til å få opphold i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media