Forførte 100 kvinner for KGB

LONDON (Dagbladet): I beste James Bond-stil reiste agenten verden over og nedla over hundre kvinner. Kodenavnet var «Scot», og oppdragsgiveren het KGB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Symonds var politibetjent i Scotland Yard i mer enn femten år. I 1969 ble han navngitt i en stor korrupsjonsskandale, med det resultat at han flyktet fra Storbritannia til Marokko. Der ble Symonds vervet som KGB-agent.

- To vakre kvinner lærte meg opp i elskovens kunst. Slik ble jeg «Romeo»-agent for KGB, fortalte Symonds i et BBC-intervju i går.

Forførte kvinner

Fra 1973 og fram til 1980 reiste han jorda rundt i ren luksus og utførte sine oppdrag, som besto i å forføre kvinner ansatt i andre lands ambassader. Over 100 kvinner skal ha falt for elskovstriksene Symonds lærte av KGB. Symonds skal også ha spilt en viktig rolle i å felle den tyske forbundskansleren Willy Brandt, ifølge KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin.

De nye spionavsløringene kommer i kjølvannet av nyheten om den unnselige sekretæren Melita Norwoods, som forrådte sitt land i 40 år . Den 87 år gamle kvinnen forteller at hun fremdeles tror på de kommunistiske idealene som førte henne inn i et annet lands tjeneste.

Flere agenter

Arkivene Vasilij Mitrokhin smuglet ut av Russland i 1992 med hjelp fra den britiske etterretningstjenesten MI6, er ventet å inneholde flere avsløringer.

De inneholder KGB-operasjoner utført fra 1917 og fram til 1985.

- I disse arkivene finnes opplysninger om britiske agenter gjennom flere tiår, forteller den tidligere forsvarspolitikeren Tom King til avisa The Times i går. Han hevder også at avsløringer av interesse for USA vil komme i tida framover.

De konservative i Storbritannia krever nå en full redegjørelse fra innenriksminister Jack Straw.

I ENGLAND