Forfremmer kullkamerater

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold velger rått blant sine egne militære kullkamerater fra Forsvarets høgskole når hun skal forfremme offiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes kullkamerater er forfremmet åtte ganger siden de var ferdige i 2000, mens offiserene i kullet etterpå bare ble funnet gode nok for tre forfremmelser.

Krohn Devold var stortingsrepresentant da hun høsten 2000 deltok på «Totalforsvarskurset» til Forsvarets høgskole på Akershus festning. Blant kullkameratene var omtrent halvparten sivile, og 13 offiserer av høyere grad.

Kurset har tradisjonelt høy status, men Krohn Devolds militære kullkamerater har klatret spesielt høyt på rangstigen de siste åra.

Uklarheter

Etter at Krohn Devold ble forsvarsminister, er fem offiserer utnevnt til åtte embetsmannsstillinger siden 2002. Tre offiserer, blant dem Krohn Devolds nære venn Atle Karlsvik, er utnevnt to ganger.Blant offiserene som gikk samme kurs året etter Devold, er det bare tre utnevnelser. I 2002 var det fire utnevnelser.

-  Den uklarheten som er oppstått rundt utnevnelsene, har skapt et bilde som kan svekke legitimiteten, og så tvil om alle utvelgelsene i Forsvaret. Det er ikke alle som fortjener å få en slik tvil rettet mot seg, sier Didrik Coucheron, leder av Befalets fellesorganisasjon.

Forfremmer venner

Krohn Devold avviser at dette er et problem.

-  Utnevnelser skjer alltid på bakgrunn av den enkeltes kvalifikasjoner. Forsvarssjefen og jeg er enig om de utnevnelsene som har vært foretatt, sier hun via sin talsmann Martin Lohne.

Sist fredag skapte Krohn Devold stor uro da vennen Karlsvik ble hasteutnevnt til kontreadmiral, og plassert i en nyopprettet toppstilling i Forsvarsstaben.

Forsvarssjef Sverre Diesen ble overkjørt, og hans egen kandidat til jobben ble vraket av Forsvarsdepartementet.

Samboer aktuell

I statsråd fredag kan Krohn Devold komme fram med en ny kontroversiell utnevnelse. Sverre Diesens samboer Elisabeth Natvig er tiltenkt toppstillingen som stabssjef i den nye fellesstaben. Hun skal allerede være frabeordret sin nåværende stilling, ifølge Bergens Tidende.