- Forfulgt av Stasi i årevis

BERLIN (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveen (60) tror at Stasi har fulgt ham i mange år, enten ved å samle materiale til utpressing - eller for å skjule en annen, virkelig agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjennomgangen av dokumentene har gitt meg flere uhyggelige aha-opplevelser om at Stasi trolig fulgte meg i årevis, sier Viksveen.

Han våger ikke å si om denne virksomheten har vært drevet direkte fra østtyske Stasi-offiserer, eller om en person i hans store krets av venner og kontakter har vært en fordekt Stasi-spion som ble satt til å følge ham. Viksveen utelukker ikke at han kjenner den virkelige Stasi-spionen «Lanze».

Amnesty-rapporter

- Dette er en uhyggelig mulighet som jeg helst ikke vil tenke på. Det er ikke til å unngå at jeg føler tilløp til forfølgelsesvanvidd i den situasjonen jeg nå er oppe i, sier Viksveen.

Han mener at de 77 Stasi-rapportene om Amnesty som er funnet i de såkalte SIRA-arkivene i Berlin underbygger hans oppfatning.

- Det var kjent for enhver som leste aviser at jeg var aktiv i Amnesty på slutten av 70-tallet. Men den eller de som spionerte for Stasi kjente meg trolig ikke godt nok, og fortsatte å levere rapporter etter at jeg hadde trukket meg fra organisasjonen, sier Viksveen.

En kilde som arbeidet i den øverste ledelsen i Stasi, bekrefter overfor Dagbladet at Amnesty var et topp-prioritert område for infiltrasjon.

Sjokkerende funn

Viksveen sier at eksemplet Amnesty ikke er enestående:

- Jeg har også gjort andre sjokkerende funn i rapporter fra «Lanze». Rapportene er levert etter at det var inntrådt forandringer i mitt liv som gjorde at det umulig kan ha vært meg som var spionen.

Etter at han fikk tilgang til å studere de 443 rapportene fra «Lanze» som finnes i SIRA-arkivene, er Viksveen blitt overbevist om at Stasi-spionen med dette dekknavnet virkelig eksisterte - som én enkelt person, eller en samling av flere agenter.

- Jeg tror Stasi kan ha samlet en mappe på meg under dekknavnet «Lanze». Offiserene kan ha tenkt at de på et eller annet tidspunkt kunne ha materiale nok til virkelig å presse meg til å begynne å jobbe for dem.

Viksveen henviser til opplysninger fra tidligere Stasi-offiserer om at de bygde opp mapper på hundretusener av mennesker, også over journalister. For Stasi var dette en samling over mulige «spionemner».

Brukt for å skjule?

- Men jeg kan også ha blitt koplet til «Lanze» for å skjule spionens virkelige identitet, sier han.

Tidligere Stasi-offiserer bekrefter til Dagbladet at denne metoden ikke var uvanlig for å holde identiteten til en agent hemmelig.