Forfulgt laks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk oppdrettslaks er en forfulgt art. Da denne næringen skjøt fart og det ble satt mærer ut i den ene fjorden etter den andre, tok det europeiske markedet unna av den tidligere så eksklusive fisken fra Norge. Eventyret varte akkurat så lenge som det tok skotske og irske produsenter å få sin produksjon opp og stå. Da oppsto alle mulige slags vanskeligheter iforhold til regelverkene i den europeiske union. Noen av produsentene saget over greina de satt på med en idiotisk oppførsel i markedet som skaffet de nye konkurrentene gode argumenter og bevis. Det endte med straffetoll som skapte rom for skotsk og irsk fisk.

Så var det frihandelsforkjemperen USA. Der ble norsk laks et varemerke med kvalitetsstempel som kundene etterspurte på restaurantene og i butikkene. Men da produsenter i Alaska og amerikanskeide selskaper i Chile ville ha mindre konkurranse, fikk de hjelp i Den amerikanske kongressen. Snart var restaurantenes «Norwegian Salmon» produsert i Alaska og i Chile.

Det siste året har etterspørselen etter fersk, norsk laks blitt doblet i Russland. Plutselig har det russiske mattilsynet funnet så mye tungmetaller i fisken at den bør giftstemples, og innfører nå importforbud. Det gjør ikke inntrykk i Moskva at norsk laks er friskmeldt både i Japan og Singapore. Etter hvert vil det vise seg hvem som nå er ute etter fortjenesten i dette markedet. Det er når markedene når kritisk masse at interessenter med forbindelser begynner å røre på seg. Så fri er den frie handel.

De norske produsentene har nå i et par uker ropt på politisk hjelp. De saklige byråkratene i Det norske mattilsynet er ikke nok å stille opp med i denne gjørmebrytingen. Det er synd, men sant. Nå er fiskeriminister Helga Pedersen kommet på banen med et brev til sin russiske kollega. Det er vel og bra, og antakelig på høy tid, men vi tviler på om det blir avgjørende. Denne saken finner nok sin løsning, men de norske produsentene og deres russiske samarbeidspartnere blir trolig nødt til å dele enten markedet, eller fortjenesten, med dem som har satt denne tragiske fiskefarsen i gang.