Topprepublikaner fortsetter kampen mot Trump:

- Forgifter vårt demokratiske system

Den innflytelsesrike republikaneren Liz Cheney lar seg fortsatt ikke skremme av den massive kritikken fra partiet, og fortsetter kampen mot tidligere president Donald Trump.

TAR AVSTAND: Topprepublikaneren Liz Cheney gjør ikke som mange andre partifeller og stiller seg bak tidligere president Donald Trump. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB
TAR AVSTAND: Topprepublikaneren Liz Cheney gjør ikke som mange andre partifeller og stiller seg bak tidligere president Donald Trump. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cheney er nummer tre i rekken blant republikanerne i Representantenes hus, til tross for at hun var én av ti republikanske representanter som støttet forslaget om å reise riksrett mot USAs tidligere president Donald Trump – noe partiet ga henne smekk på fingeren for.

Hun har seinere gjort det klart at hun mener partiet bør vende Trump ryggen.

- Etter det som skjedde 6. januar, synes jeg ikke han bør spille noen framtidig rolle, verken i partiet eller landet, sa hun i februar og pekte på stormingen av Kongressen, som krevde fem menneskeliv da tusener av Trump-tilhengere angrep bygningen for å avbryte den formelle opptellingen etter presidentvalget.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Mandag tok hun igjen til motmæle mot den tidligere presidenten, og gikk kraftig ut mot hans gjentatte påstander om valgfusk, som er blitt tilbakevist i over 60 rettssaker i det amerikanske rettssystemet.

- Presidentvalget i 2020 ble ikke stjålet. Enhver som hevder at det ble det, sprer DEN STORE LØGNEN, vender ryggen til rettsstaten og forgifter vårt demokratiske system, skrev Cheney på Twitter.

Bakteppet for meldingen var at Trump tidligere mandag forsøkte å omdefinere begrepet «den store løgnen», som har blitt brukt av en rekke kritikere av ham, for å snu om på meningen av det.

- Det bedragerske presidentvalget i 2020 vil fra og med i dag være kjent som DEN STORE LØGNEN!», sa han i en uttalelse, ifølge Reuters.

Går mot strømmen

Trump har gjort det klart at han søker gjengjeldelse mot republikanerne som stemte mot ham i riksrettssaken, som stoppet ved tiltale.

Cheney, som mandag eskalerte kampen mot ham og fortsatt ikke lar seg skremme, har blant flere partifeller blitt toppmål for ekspresidenten og hans politiske allierte. I februar forsøkte de å få henne fjernet fra ledervervet i Representantenes hus, uten å lykkes.

Den gang fikk hun støtte fra mindretallslederen i Huset, Kevin McCarthy. Men han har gjort det klart at han ikke vil forsvare henne i en ny angrepsrunde, for å sikre egen popularitet i partiet, skriver nyhetsbyrået AP.

- FORUTSIGELSE: Hun (Cheney, journ.anm.) vil være ute av lederrollen innen slutten av måneden! skrev blant annet den republikanske kongressmannen fra Texas, Lance Gooden, på Twitter lørdag.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

- Grunnloven er vårt skjold

Etter at Cheney la ut Twitter-meldingen mandag, fikk CNN et intervju med henne der hun begrunnet hva hun mener er feil med Det republikanske partiet.

- Vi kan ikke omfavne forestillingen om at valget ble stjålet. Det er gift i blodet til vårt demokrati. Vi kan ikke dysse ned det som skjedde 6. januar eller holde liv i Trumps store løgn. Det er en trussel. Det han gjorde 6. januar, var å tråkke over en strek som ikke kan krysses, sa hun.

Hun fortsatte med å kalle grunnloven «vårt skjold», og sa at en «fredelig overføring av makt må forsvares».

Det virker imidlertid ikke som at Trump ser på henne siste utsagn som en stor trussel:

- Hun har så lav oppslutning at hennes eneste sjanse (for å bli gjenvalgt, journ.anm.) er hvis en stor gruppe mennesker kommer henne til unnsetning, noe som forhåpentligvis ikke vil skje. Hun kommer aldri til å delta i et Wyoming-valg igjen! skrev han i en uttalelse mandag, ifølge CNN.

Ifølge kanalen ønsker Trump å støtte en utfordrer til Cheney i Wyoming i mellomvalget i 2022, når hun er oppe til gjenvalg i Huset.

Og da går hun en usikker framtid i møte i partiet, sier flere republikanske representanter til CNN.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer