Forgiftet av tett pipe

LYNGDAL (Dagbladet): Det sto om livet da den åtte år gamle gutten plutselig falt om og ble liggende bevisstløs i hjemmet på Rom i Lyngdal. Pipa i villaen hadde gått tett, og like før klokka 12 i går formiddag var det ikke mer oksygen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til alt hell oppdaget pappa (28) og mamma (29) at sønnen hadde besvimt. De tok seg inn i den farlige lufta, fikk tak i gutten og bar ham ut i frisk luft.

Også den seks år gamle lillebroren ble rammet av kullosforgiftningen.

Familien ble tatt hånd om av helsepersonell som ga oksygen til alle fire. Underveis til sykehuset i Kristiansand våknet den åtteårige gutten - kvalm og i dårlig forfatning.

Ved Vest-Agder sentralsykehus fikk Dagbladet i går kveld opplyst at alle fire er rammet av forgiftning. Tilstanden beskrives som stabil. Begge barna ligger med oksygentilførsel.

Rar lukt

Familien hadde kjent en merkelig lukt i huset de siste dagene. Men de skjønte ikke at den kom fra sentralfyren i kjelleren.

På grunn av det nesten tette pipeløpet ble en del gasser sendt ut i huset i stedet for å gå ut gjennom pipa. Gassene utløste ikke røykvarsleren.

Fagfolk betegner det som et hell at ikke liv gikk tapt. Dersom røyken hadde fortrengt alt oksygenet mens familien sov om natta, kunne utfallet blitt tragisk.

Heller ikke den kvinnelige hybelboeren i kjelleren var hjemme. Hun ville vært mest utsatt fordi oksygenet først forsvant i nærheten av sentralfyren.

Konstruksjonsfeil

Brannsjef Tore Larsen i Lyngdal sier til Dagbladet at ulykken skyldes at pipa manglet feieluke for den oljefyrte sentralfyren. I årenes løp er den nå ca 30 år gamle pipa blitt tettere og tettere fordi soten er blitt liggende i bunnen etter feiing. Til slutt gikk pipa tett og sentralfyren brukte opp alt oksygenet som var i huset.

- Jeg stusser over at pipa er blitt feid i alle disse årene uten at noen har oppdaget at det manglet feieluke i kjelleren, sier brannsjefen.

Han lover full gjennomgang av rutinene.

Unormalt

Oddvin Lande i Lyngdal Fyringssentral justerte selv den aktuelle brenneren i høst.

Han reagerte på at brenneren brant noe unaturlig, men drømte ikke om at det skyldtes at pipa så å si var tett.

- Nå kommer det nye regler som sier at feieren selv skal fjerne sotet etter feiing. Det skal også holdes branntilsyn i hvert eneste hus i løpet av en fireårsperiode som utløper om to år, sier han.

Huset i Lyngdal var ennå ikke kontrollert. En inspeksjon ville ha avdekket den gamle konstruksjonsfeilen som nesten tok liv i går formiddag.

<B>GAMMEL FEIL:</B> Ekteparet og deres to sønner var i livsfare da gasser fra sentralfyren fylte huset.