- Forgiftet kona med arsenikk

En 42 år gammel Oslo-mann er siktet for forsøk på overlagt drap på sin kone. Den 40-årige småbarnsmoren har siden april ligget innlagt på sykehus med kronisk arsenikkforgiftning. Hun ble lammet i bein og armer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ektemannen ble pågrepet i går og framstilles trolig for varetektsfengsling i dag. Han har etter det Dagbladet erfarer lenge vært i politiets søkelys. Politiet ønsker ikke å kommentere hvilke nye opplysninger i saken som nå har gjort det mulig å sikte ektemannen.

- Det foreligger fare for bevisforspillelse, derfor vil jeg ikke kommentere de nye opplysningene, sier politiinspektør Unni Fries Stepaschko ved Oslo politidistrikt.

Ektemannen nekter

Politiet mener at mannen bevisst og med overlegg har ftret sin kone med den meget dødelige giften - med mål om å ta livet av henne. Hvordan, hvor ofte og hvorfor han har gitt henne gift, ønsker ikke politiet å kommentere.

Gjennom den nå fem måneder lange etterforskningen har politiet ikke kunnet si med sikkerhet hvor arsenikken kommer fra.

Ektemannen satt i går i avhør. Etter det Dagbladet kjenner til, nekter han å ha forgiftet sin kone.

Lammet

Den 40-årige kvinnen ligger nå innlagt for rehabilitering på Sunnaas sykehus, en multitraumeavdeling for nevrologi og ortopedi. Etter det Dagbladet erfarer skal hun i lengre tid ha vært lammet i ben og armer. Sunnaas sykehus kunne i går ikke opplyse om kvinnens tilstand, eller om den har forbedret seg. Kvinnen skal ved flere anledninger etter at hun ble overført dit ha besøkt hjemmet i indre Oslo by, men er fremdeles pasient ved sykehuset.

- Ektemannen er siktet for å ha gitt sin kone en ukjent mengde arsenikk. Politiet utelukker ikke at hun har blitt utsatt for gjentatte arsenikkforgiftninger, sier Fries Stepaschko.

Syk i fjor

Kvinnens bistandsadvokat, Christer Hedin, ønsker ikke å kommentere saken.

- Av hensyn til min klient har jeg ingen kommentarer. Det er altfor tidlig, sier Hedin.

Den 40-årige kvinnen ble i fjor vinter meget dårlig, og ble innlagt på Ullevål sykehus. Legene klarte ikke å stille noen diagnose for hennes plager. Da kvinnen ble bedre, ble hun utskrevet etter en måned.

I april ble hun på ny innlagt. Denne gangen var hun enda dårligere, og svevde i ukevis mellom liv og død. I en desperat kamp for å stille en diagnose ble hun flyttet fra avdeling til avdeling på sykehuset.

Legene konstaterte at hun hadde store mengder tarmbakterier i blodet, og at nyrer og pustefunksjon sviktet. Først da kvinnen hadde store lammelser i hele kroppen, viste prøver at hun var forgiftet av arsenikk.

Beslaglagt mat


Kvinnen ble flere ganger bedre under sitt sykehusopphold, men legene merket seg at hun ble dårligere etter å ha fått besøk med medbrakt mat på sykehuset.

Kvinnen lå lenge i respirator, og var ute av stand til å forklare seg til politiet. Hun ble i høst bedre, og ble overført til Sunnaas sykehus for rehabilitering. Hun skal fremdeles ha lammelser, og for noen tid tilbake hadde hun diagnosen tetraparese, noe som betyr at hun er lammet i bein og armer. På sine hjemmebesøk har hun sittet i rullestol.

Det norske parets mindreårige datter ble i sommer tatt hånd om av barnevernet, men skal i den seinere tid ha kommet hjem igjen. Den siktede ektemannen har tidligere jobbet på oppdrag for sosial- og barnevernsetaten i en bydel i Oslo.

Den siktede ektemannen ligger nå innlagt ved nevrologisk avdeling på Ullevål sykehus, den samme avdelingen som hans forgiftede kone lenge lå innlagt på.

Politiet forteller at det ikke er mistanke om forgiftning i ektemannens tilfelle. Ektemannens advokat, Berit Reiss-Andersen, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.


Arsenikk

  • Blir i Norge benyttet i metallindustrien og innen forskning.
  • Giften, som ellers er mest kjent fra gamle krimromaner, kan være dødelig i svært små doser. Et tidels gram kan være nok til å ta l ivet av et menneske.
  • Mindre doser kan framkalle sterke magesmerter, kvalme og uttørring.
  • Angriper også sentralnervesystemet og evnen til å kontrollere musklene.REHABILITERING:</B> Den arsenikkforgiftede Oslo-kvinnen (40) gjennomgår rehabilitering på Sunnaas sykehus på Nesodden.