Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forgiftet kona med arsenikk

En 44 år gammel mann fra Oslo er tiltalt for overlagt drapsforsøk på sin kone (41), etter at han gjentatte ganger skal ha forgiftet henne med arsenikk. Han er også tiltalt for å ha sprøytet tarmbakterier rett i blodet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er tiltalt for overlagt drapsforsøk og legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Ekteparet har en mindreårig datter.

Kona svevet sommeren 1999 mellom liv og død, og lå lenge i respirator på Ullevål sykehus mens legene desperat forsøkte å finne ut hva som feilte henne.

Etterforskerne mener de har funnet klare beviser på at kona fikk en ny dose arsenikk mens hun lå på sykehuset. Kona har i politiavhør innrømmet at hun har fått mat av ektemannen mens hun lå på sykehuset.

Arsenikk i hår

44-åringen er også tiltalt for å ha sprøytet tarmbakterier inn i blodet på sin kone, i tidsrommet mellom midten av august og midten av september 1997. Hun fikk da en kraftig infeksjon. Legene reagerte på det høye bakterieinnholdet, og mente at kvinnen var påført tarmbakteriene av noen andre, og tok dette opp med ekteparet. Legene vil være sentrale vitner når saken kommer opp for retten.

To gifteksperter, professor Marie Vahter ved Karolinska Institutet i Stockholm og professor Jørg Mørland ved Rettstoksikologisk institutt i Oslo, har gransket prøver av kvinnens lange hår.

Ved hjelp av en prosess som heter atomabsorbsjonsspektrofotometri, har de sakkyndige funnet rester av arsenikk lagret i hårstråene hennes. Ved å måle arsenikkonsentrasjonen i håret på ulike steder av hårstrået har ekspertene kunnet beregne seg fram til at kvinnen på ulike tidspunkter har blitt tilført arsenikkdoser. Et av tidspunktene skal være beregnet til å være mens kvinnen lå på sykehuset.

Døden nær

Kvinnen kom første gang til Ullevål med udiagnostiserbare plager i begynnelsen av 1999, og var innlagt en måned. I april 1999 ble hun på ny innlagt, og ble stadig sykere, med en rekke symptomer og infeksjoner. Hun var innom flere avdelinger. Legene ved nevrologisk avdeling på Ullevål bet seg merke i at hun noen ganger ble bedre, for så å bli sykere igjen.

9. juni ble hun lagt i respirator, med pustebesvær, og hun hadde lammelser i armer og bein. Hun var på det tidspunktet døden nær.

15. juni 1999 fikk legene svar på prøver som fortalte at hun var forgiftet med uorganisk arsenikk, og startet behandling. Kvinnen ble da bedre, og kom etter noen måneder til Sunnaas Sykehus for rehabilitering. Der var hun i flere måneder.

Legene på Ullevål slo alarm til politiet da de oppdaget arsenikkforgiftningen. 1. desember 1999 ble ektemannen siktet for å ha forgiftet sin kone. Han ble varetektsfengslet 3. desember og løslatt ei uke seinere. Han har hele tida nektet for å ha forgiftet henne.

Bor sammen

Politiet har ingen tekniske beviser som knytter ektemannen til arsenikk, men etter det Dagbladet erfarer, er politiets teori at han har fått tak i giften gjennom jobben. Han jobbet i et transportfirma som også transporterte kjemiske avfallsprodukter.

Kona har selv variert i sine forklaringer i saken, og støttet ektemannen, som nekter for å ha forgiftet henne. Etter det Dagbladet erfarer, har de flyttet fra bopelen der kona skal ha blitt forgiftet, men de to bor, etter det Dagbladet kjenner til, fremdeles sammen i Oslo.

- Jeg har ingen kommentarer til denne saken, sier ektemannens advokat, Berit Reiss-Andersen.

<B>TILTALT:</B> Den nå tiltalte ektemannen ble fengslet 3. desember 1999, siktet for drapsforsøk på sin kone. Han forklarte seg for Oslo forhørsrett liggende i sykesenga med ryggplager.
Hele Norges coronakart