Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forgiftet kona på sykehuset

Først skal den 45 år gamle mannen ha forgiftet kona slik at hun havnet på sykehus. Der skal han ha prøvd å drepe henne med arsenikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken skulle egentlig opp for Oslo tingrett i fjor, men ble utsatt på grunn av tiltaltes helse. Mandag må tiltalte møte i retten for å svare på anklagene om overlagt drapsforsøk og legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Politiet mener 45-åringen forgiftet kona med tarmbakterier i blodet i tida mellom august og september 1997. Hun var innlagt på Ullevål universitetssykehus fra 29. august til 24. september.

Legene oppdaget at hun var forgiftet, og fortalte det til både ektemannen og kona. Påtalemyndigheten mener at tiltalte dermed sluttet å forgifte kona med tarmbakterier.

Lagt i respirator

Men under to år seinere skal mannen ha prøvd å drepe kona igjen. Ifølge tiltalen tilførte han kona uorganisk arsenikk i så store mengder at det var fare for livet hennes. Det skal ha skjedd både i en leilighet i Oslo og på sykehuset.

Kona var så dårlig at hun ble lagt i respirator på grunn av pusteproblemer.

15. juni 1999 oppdaget legene at hun var arsenikkforgiftet, og fikk gitt henne behandling. Deretter ble hun overført til Sunnaas sykehus, der hun fikk rehabilitering helt fram til våren 2000. Giftekspertene professor Marie Vahter ved Karolinska Institutet i Stockholm og professor Jørn Mørland ved Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning i Oslo har gransket prøver av kvinnens hår. Der fant de rester av arsenikk. Ved å måle mengden arsenikk på ulike steder av kvinnens hår, har du klart å beregne tidspunktene for når hun skal ha blitt forgiftet.

Et av tidspunktene skal ha vært mens hun var innlagt på sykehuset.

Ingen tekniske bevis

Aktor Inger Wiig opplyser i tiltalen at påtalemyndigheten vurderer å be om inntil fem års sikring i tillegg til fengselsstraffen, eller idømming av forvaring.

Dagbladet omtalte saken da den skulle opp for retten i oktober i fjor, og da var det forventet at påtalemyndigheten ville prøve å knytte drapsforsøket til at mannen gikk konkurs i 1997. Han skal ha hevdet at konas sykdom var en årsak til at han fikk økonomiske problemer og ble slått konkurs.

Politiet skal ikke ha noen tekniske bevis mot mannen. Kvinnen har tidligere nektet for at det kan være ektemannen som står bak forgiftningen. De to bor fremdeles sammen i Oslo. Mannen jobber for tida i Oslo kommune.

TILTALT: Den tiltalte ektemannen ble fensglet 3. desember 1999. Da forklarte han seg i forhørsretten liggende i en sykeseng med ryggplager.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media