Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forgiftet og drept av DDR-regimet

Familien trodde aldri på svensk politis forklaring om at journalisten Cats Falck døde i en ulykke. - Rapportene om at hun ble forgiftet og drept forklarer alt, sier Falcks norske fetter, Mikkel Falck. Cats ble funnet etter tips fra den synske Anna Elisabeth Westerlund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mikkel Falck er ett av den svenske TV-journalisten Cats Falcks søskenbarn i Norge.

Det var den tyske avisen Berliner Zeitung som torsdag skrev at TV-journalisten Cats Falck og venninnen Lena Gräns i 1984 ble drept på oppdrag fra den østtyske statsledelsen. Dødsfallene ble i Sverige avskrevet som en ulykke, men saken har tatt en ny vending etter at tysk politi denne uka fengslet en 53 år gammel mann i Berlin.

Mannen mistenkes for å ha utført bestillingsdrap for DDR-regimet i årene 1976 til 1987.

Tips

I et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter i 1997 fortalte den tidligere etterforskningslederen Eric Skoglund at dykkerne fra det svenske forsvaret som til slutt fant den hvite Renaulten med de to kvinnene, ikke fant bilen tilfeldig i forbindelse med en øvelse, slik man hadde sagt i tolv år.

- Jeg ba de militære lete der, bak ryggen på mine sjefer, sa Skoglund til Dagens Nyheter.

- Jeg tok en desperat, siste sjanse. Det bygde på et tips fra en synsk kvinne i Norge.

Nå forteller Mikkel Falck at den synske etter alt å dømme var Anna Elisabeth Westerlund, som den norske grenen av familien tok kontakt med på anmodning fra Cats' mor.

- Hun var desperat etter å finne svar på hva som var skjedd. Da bilen ble funnet etter et drøyt halvår fikk vi vite at stedet stemte eksakt med det Anna Elisabeth Westerlund hadde «sett», sier han.

Selv er Mikkel Falck først de siste dagene blitt oppmerksom på at Dagens Nyheter skrev om dette i 1997 og samtidig lanserte teorien om at det var en østtysk drapsgruppe som sto bak.

- Ingenting stemte

Familien var svært kritisk til politiets teori om at kvinnene var omkommet i en ulykke, forteller Falck.

- Da bilen ble funnet, var det ingenting som stemte: Det fantes ingen grunn til at Cats og venninnen skulle ha befunnet seg i Hammarbyhamnen, og en tilfeldig utforkjøring på stedet var i praksis ikke mulig, blant annet på grunn av noen høye kranskinner. Skadene på bilen stemte heller ikke med et slikt hendelsesforløp, sier Cats' fetter. Og sist, men ikke minst ble Cats, som ikke hadde førerkort, funnet bak rattet i venninnens bil, sier han.

- Når rapportene fra Berlin nå sier at kvinnene skal ha blitt forgiftet av DDR-utsendingene i forbindelse med et restaurantbesøk, deretter plassert i bilen og kjørt utfor kaikanten i Stockholm, får plutselig alle disse spørsmålene en høyst plausibel forklaring. Som pårørende ville det vært interessant å få dette oppklart, sier Falck.

Østtysk drapskommando

Torsdag skrev den tyske avisen Berliner Zeitung at en østtysk drapskommando underlagt det daværende DDRs øverste politiske ledelse, og ikke en ordinær del av etterretningstjenesten Stasi, sto bak de to drapene i Stockholm i 1984.

En 53 år gammel mann i Berlin er arrestert, men tysk politi jakter trolig på flere.

Motivet for drapene skal blant annet ha vært at Cats Falck, som arbeidet for svensk TVs nyhetsprogram Rapport, var i ferd med å avdekke smugling av høyteknologi og våpen fra Sverige til det kommunistiske regimet i Øst-Tyskland.

Da Dagens Nyheter skrev oppsiktsvekkende artikler om denne teorien i 1997, ble påstandene om at DDR sto bak møtt med stor skepsis.'

En av dem som fullstendig avviste denne muligheten var forfatteren og journalisten Jan Guillou. Han avfeide hele påstanden som bløff fordi risikoen ved å drepe en svensk journalist ifølge ham var mye større enn gevinsten.

(NTB)

- SÅ CATS: Anna Elisabeth Westerlund er kjent for sine klarsynte evner, og har vært med på å oppklare flere kriminalsaker.
- DREPT: Familien til journalisten Cats Falck trodde aldri på svensk politis forklaring om at Falcks død var en ulykke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling