KULLOS: Feil i ventilasjonsanlegget førte til at 65 mennesker ble syke under en kirkekonsert utenfor Lille i det nordlige Frankrike. Foto: REUTERS/Luc Moleux
KULLOS: Feil i ventilasjonsanlegget førte til at 65 mennesker ble syke under en kirkekonsert utenfor Lille i det nordlige Frankrike. Foto: REUTERS/Luc MoleuxVis mer

Forgiftet under kirkekonsert

Feil i ventilasjonsanlegg sendte 65 til sykehus i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


65 mennesker ble innlagt på sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet under en kirkekonsert i det nordlige Frankrike mandag.
Konserten i Phalempin utenfor Lille samlet rundt 250 mennesker og ble mer dramatisk enn noen hadde regnet med.

En feil ved varme- og ventilasjonsanlegget førte til at det ble sluppet kullos inn i kirken, og mange av de frammøtte opplevde stort ubehag i form av hodepine, sterk kvalme og oppkast.

Da to falt sammen ble det slått alarm, og redningsmannskapene som kom til fattet raskt at noe var galt.
En rask måling viste for høyt kullosnivå i kirken, som straks ble evakuert. Et krisemottak ble opprettet i nærheten, der rundt 20 helsearbeidere behandlet kirkegjengerne med oksygen og undersøkte dem nøye.

65 av de hardest rammede ble deretter kjørt til sykehus for nærmere observasjon, men tilstanden skal ikke være kritisk for noen av dem.
Blant dem som måtte innlegges var 16 barn, flere av dem medlemmer av koret som opptrådte under konserten.
Talsmenn for lokale myndigheter mener at rent hell bidro til at følgene av kullosutslippet ikke ble større.

— Dersom to ikke hadde blitt syke først, ville ganske mange ha fått alvorlige problemer få minutter senere, sier viseborgermesteren Thierry Lazaro i Phalempin.

Kullos, eller karbonmonoksid som gassen egentlig heter, er fargeløs, luktfri og svært giftig. Gassen oppstår gjennom ufullstendig forbrenning av fyringsolje eller gass, som oftest som følge av dårlig ventilasjon. (NTB)