Forglemmelsen

Oppdraget fullført? Ikke i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«JEG SKULLE ØNSKE

at Gud ikke hadde skapt kvinner,» sier en afghansk kvinnelig lege og mor til ei 12 år gammel jente. Bakgrunnen for dette absurde ønsket var kvinnenes håpløse framtidsutsikter under Taliban-regimets prestestyre i Afghanistan. Filmen «Osama» - som har førpremiere i Oslo i dag og etterfølges av en paneldebatt med deltakere fra Institutt for Fredsforskning - forteller historien om 12-åringen som klipper av seg håret, kler seg som en gutt, tar navnet Osama, og blir avslørt da han/hun blir tvangssendt til militæropplæring hos mullaene.

OSAMAS STRAFF

er middelaldersk. Siddiq Barmaks film er basert på autentiske kvinneskjebner i hans hjemland. Filmen er skutt i Kabul med amatørskuespillere hentet fra barnehjem og flyktningleirer. Dette kunne naturligvis bare skje etter Talibans fall, for nå er jo friheten kommet til det krigsherjede landet. Nå unnslipper vel kvinnene Osamas skjebne, vrenger av seg burkaene, strømmer til skolene og stemmeurnene? Skal vi tro president George W. Bush og hans State of the Union-tale i 2002, forholder det seg slik: «Afghanistans mødre og døtre var fanger i sine egne hjem... I dag er kvinnene fri.»

VI SOM BIFALT

USAs Afghanistan-angrep seinhøsten 2001 av kvinne- og menneskerettighetshensyn, har grunn til å føle oss skuffet. Rapporter, både fra Amnesty International, Human Rights Watch og Rawa (afghansk kvinneorganisasjon), tyder på at kvinnefrigjøringen er en glemt sak i det «befridde» landet. En Amnesty-rapport fra i fjor høst siterer et hjertesukk fra en medarbeider i en internasjonal hjelpeorganisasjon: «Hvis en kvinne under Taliban-epoken gikk på markedet og viste et par centimeter bar hud, ville hun ha blitt pisket. Nå blir hun voldtatt.» Rapporten forteller at kvinner fortsatt blir arrestert for utroskap, påtvunget gynekologiske undersøkelser, seksuelt misbrukt av politifolk og nyter null rettslig beskyttelse. 16-årige «Jamila» ble intervjuet av Amnesty-folk etter å ha sonet en dom på tre år og vært gjennom ni rettssaker. Forbrytelsen? Hun var blitt tvangsgiftet med en 85-åring da hun selv var ni, og hadde siden stukket av med en kjæreste.

ET GAMMELT ORDTAK

i Afghanistan sier at «Ei jente bør ha sin første menstruasjon i sin ektemanns hus og ikke i sin fars hus». Filmens 12-årige Osama blir utsatt for en mulla som lærer de unge soldatguttene å vaske sine edlere kroppsdeler. Skikkelsen er basert på en virkelig Taliban-mulla som hadde et daglig religiøst program på Kabul Radio med bare ett tema: korrekt penisvask. Like tragikomisk er det faktisk at noen toer sine hender. F.eks. USAs president, som «frigjorde» Afghanistans kvinner i hurten og sturten, slik at han kunne konsentrere sine økonomiske og militære ressurser om Irak.