Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forgrep seg i 15 år

Misjonæren (71) er høyt dekorert og var honorær konsul for Norge. Nå har politiet fått en sjokkrapport der han anklages for å ha misbrukt 15 gutter grovt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): I samtaler med en psykolog har barnehjemsguttene fortalt om omfattende overgrep i en periode på over 15 år. Eksbestyreren blir av flere anklaget for å ha misbrukt barna både sammen og hver for seg flere ganger i uka.

Rapporten skal dreie seg om grove overgrep. Det betyr at saken kan ta en svært alvorlig vending.

Delvis tilståelse

- Vi har ikke tatt stilling til en endelig siktelse, sier politiadvokat Jan Helge Palm i Vestfold politidistrikt.

Han bekrefter at det er kommet en sakkyndig rapport om overgrepene fra Bolivia, men vil ikke kommentere innholdet.

Undersøkelser og oppfølging av de misbrukte barna er grunnen til at etterforskningen har tatt lang tid.

Misjonæren meldte seg selv for politiet høsten for halvannet år siden. Da hadde han allerede måneder i forveien tilstått seksuelt misbruk av barna overfor De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon.

Krever erstatning

Han har for kort tid siden vært inne til avhør igjen og er konfrontert med de nye opplysningene.

- Jeg vil ikke kommentere saken i det hele tatt nå, sier hans forsvarer, Rita Krøgenes Aase.

Generalsekretær i De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon, Svein Jacobsen, sier det vil bli krevd erstatning til ofrene når saken kommer for retten i Norge. I retten vil barna få en egen bistandsadvokat. Misjonen har også betalt for å skaffe barna hjelp.

- Vi har jobbet med oppfølging av de utsatte siden saken ble avdekket og har et klart ansvar for barnas rettigheter, sier Jacobsen.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva oppfølging og behandling har medført av nye opplysninger i saken, og viser til at han ikke kjenner hva misjonæren har forklart i politiavhør.

- Jeg må berømme fadderne som gir bidrag og ikke har latt dette gå ut over de svakeste. Noe slikt må aldri gjenta seg, sier Jacobsen.

Misjonæren er ridder av 1. klasse og honorær konsul for Norge i en by i Bolivia. Kona var med på misjonæroppdrag i Sør-Amerika gjennom et langt liv, men ante ingenting om mannens overgrep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media